Shutterstock

Inside Voer

Kunnen fritesaardappelen als koeienvoer dienen?

30 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 4 reacties

Op social media verschijnen berichten over het aardappeloverschot dat als voeraardappelen naar melkveehouders gaat. Bijvoorbeeld in het Gelderse Hummelo waar akkerbouwbedrijf Minkhorst leverde aan buurman Ronald Pelgrom, die melkkoeien heeft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat om zetmeelaardappelen die niet met kiemremmingsmiddel behandeld zijn, bestemd voor Aviko-dochter Rixona. Fritesaardappelen krijgen nu voorrang bij Rixona, vertelt Minkhorst.

Selectiegedrag
Pelgrom is heel content met de zetmeelaardappelen, meldt hij op zijn Facebook-pagina: “De eerste 12 uur vraten ze vakkundig om de aardappelen heen, vandaag zoeken ze de aardappelen er tussenuit, ze zijn er gek op”

Veevoeradviseur Henry van Ittersum waarschuwt voor dit selectiegedrag van de koeien. Als ze teveel aardappelen vreten, kan de structuurwaarde van het rantsoen in gevaar komen en dreigt klauwbevangenheid, weet ook Aart Beijman van Jan Bakker Fourages. Volgens de voedermiddelentabel van het Centraal Veevoederbureau (CVB) kunnen hoogproductieve melkkoeien maximaal 8 kilo per dag aan zonder risico’s op een te lage structuurwaarde van het rantsoen. Wel is deze maximumwaarde gerelateerd aan het melkproductieniveau (red). Bij weidegang is het extra oppassen, want aardappelen bevatten relatief veel kalium. In combinatie met veel vers grasopname met een hoog kaliumgehalte kan dit kopziekte veroorzaken.

Grond of gewassen?
Vanwege verontreiniging met grond is het maar de vraag of het verstandig is om veel fritesaardappelen aan koeien te voeren, waar nu een enorm overschot van is ontstaan door de coronacrisis. Om ze zonder risico op teveel ruw as (grond) opname te kunnen voeren, moeten ze worden gewassen. Maar gewassen aardappelen zijn beperkt houdbaar.

Bij het uitschuren kan er veel grond van de aardappelen verdwijnen, maar een garantie dat ongewassen fritesaardappelen op deze manier probleemloos aan koeien kunnen worden gevoerd, is niet te geven. Zeker niet als ze de aardappelen ook nog eens uit het complete rantsoen ‘vissen’. Veevoeradviseur Henry van Ittersum schat in dat 1200-1500 gram grond per koe per dag geen problemen oplevert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden