Inside: Zuivelmarkt

Tegendraadse markt levert frappante melkprijs op

25 Oktober 2017 - Herma van den Pol

De prijzen van vet en eiwit lopen steeds verder uit elkaar, maar het deert de melkprijs niet. Het tegenovergestelde blijkt zelfs waar. Het brengt de indicatieve melkprijs tot net onder het record van 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste weken deed de termijnmarkt voor boter een stap terug, maar richting het einde van oktober lijkt deze juist weer te stabiliseren. Voor oktober en november weet de prijs zich te handhaven boven de €5.000 per ton, waarmee nog steeds sprake is van een hoog prijsniveau. Vooral december moest inleveren en schrijft op 25 oktober een openingsprijs op van €4.750 per ton.

4.750

euro

openingsprijs december

Vet en eiwit nog niet nader tot elkaar
De lagere prijzen voor boter brengen de prijzen van vet en eiwit nog niet nader tot elkaar. Dit omdat ook magere melkpoeder een stap terug moest doen. De lagere prijzen voor melkpoeder zijn het gevolg van acties in Brussel. Zo verkocht Brussel een klein volume magere melkpoeder tegen een prijs van €1.440,50 per ton. Het trapt de bodem uit de markt en heeft de prijs voor het oktobercontract laten dalen naar €1.425 per ton. November noteert €1.463 per ton.

Het ziet er naar uit dat de melkprijs over oktober moet gaan inleveren. Voor de maand september presenteert het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE) nog een indicatieve melkprijs van €0,421 per kilo (bij 4% vet en 3,4% eiwit). Dat is een plus van €0,03 in vergelijking tot augustus. Sinds april 2017 steeg de melkprijs met ruim 41%. Gemiddeld komt de melkprijs van september 2016 tot september 2017 uit op een prijs van €0,3489 per kilo.

Bekijk hier de termijnmarkt.

De termijnmarkt leverde over september een indicatieve melkprijs op van €0,421 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden