Dit jaar waarschijnlijk -3%

Duitse machinebouwers halen een omzetrecord

12 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwmachinefabrikanten hebben in 2013 een recordomzet behaald. Dat schrijft brancheorganisatie VDMA Landtechnik. De omzet steeg afgelopen jaar met 9 procent, tot 8,36 miljard euro. Vooral de Verenigde Staten wordt een steeds groter exportland voor Duitse machinebouwers.

VDMA schat dat de wereldwijde omzet met 7 procent is gestegen. Kijken we alleen naar Europa dan is het 5 procent. De helft van alle omzet bij VDMA-leden komt uit de verkoop van tractoren. De productie steeg met maarliefst 16 procent, tot 4,13 miljard euro. In totaal werden in Duitsland 63.300 trekkers geproduceerd. Dat is het op een na hoogste aantal in de laatste twintig jaar. 38 procent hiervan bleef in Duitsland, wat overeenkomt met 14.000 stuks. Opvallend is het sterk stijgende vermogen. Twee derde van de geproduceerde trekkers heeft een vermogen van 120 pk of meer. Vooral in Duitsland en Frankrijk stijgt de pk-grens. Frankrijk is de belangrijkste exportmarkt voor Duitse trekkerbouwers. De omzet steeg met een derde, ten opzichte van 2012, tot 700 miljoen euro. De Verenigde Staten staat op plek twee, met een omzet van 380 miljoen euro.

Frankrijk en de VS kochten niet alleen meer trekkers. Ook grondbewerkingsmachines werden veel verkocht. De export hiervan steeg met 16 procent. De binnenlandse markt liep juist iets terug. Fabrikanten van grondbewerkingsmachine zagen hun omzet met gemiddeld 16 procent groeide. Fabrikanten van veldspuiten deden relatief gezien de beste zaken. Hun omzet steeg met 24 procent.

Ondanks de jubelstemming verwacht VDMA in 2014 minder omzet. Dat komt omdat het aantal orders voor dit jaar flink lager ligt. Frankrijk en de VS zijn duidelijk minder aan de markt. Daarentegen is de markt in Spanje en Groot-Brittannië uit een dal aan het krabbelen. Rusland blijft voor de Duitsers een zeer moeizame markt. Thuisland Duitsland blijft voor alle fabrikanten zeer belangrijk. Dit land is goed voor 5,5 miljard euro omzet, wat overeenkomt met vorig jaar. Volgens de investeringsbarometer van VDMA zijn Duitse boeren en loonwerkers nog steeds bereid te investeren.

Voor 2014 verwacht VDMA Landtechnik een omzet die 3 procent lager komt te liggen, op 8,1 miljard euro. Is dit het geval, dan praten we straks nog steeds over de op een na grootste omzet ooit in de branche.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden