Nieuwe zaaitechniek

Hogere snelheid bij zaaiwerkzaamheden

18 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Om meer capaciteit te halen zoeken fabrikanten van zaaimachines manieren om bij een hoge snelheid preciezer te kunnen zaaien. Zo lanceert John Deere voor komend jaar een nieuwe zaaimachine die tot 16 km/u accuraat werkt. Daarvoor ontwikkelde het een compleet nieuw zaaisysteem.

Volgend jaar komt John Deere met de ExactEmerge op de markt. Deze gebruikt een zaaischijf niet op de traditionele manier. Het zaad wordt tot op de grond getransporteerd door een borstelband. Dat is beter voor de kwaliteit van het zaad en bedrijfszekerder omdat het minder gevoelig is voor vuil. Om het zaad te verenkelen wordt een dwarsgeplaatste zaaischijf gebruikt.

Om meer capaciteit te halen kun je de zaaimachine verbreden. Je hebt dan te maken met verschillende technische problemen. Fabrikanten proberen daarom hun systeem geschikt te maken voor hogere rijsnelheden en toch een exacte afleg. In Europa bieden Väderstad en Amazone al een dergelijke machine aan.

In Amerika slaat ook John Deere deze weg in. De ExactEmerge is een compleet nieuw idee wat betreft de zaaielementen. Bij hogere snelheden is het wegrollen van zaad in de zaaivoor een van de grootste problemen, zegt Deere. Met het nieuwe zaaisysteem wordt ieder zaadje direct in de grond vastgelegd, zodat de rijafstand bij hogere snelheden gelijk blijft. Dankzij de nauwkeurige zaaiafstand moet de opbrengst ook worden verhoogd.

De ExactEmerge wijkt behoorlijk af van de bestaande MaxEmerge zaaimachine. Om te beginnen zijn de voorraadbakken dwars op het element geplaatst, net als de zaaischijf. Hierdoor is het element minder gevoelig voor hellingen. Het pneumatische systeem om het zaad te verenkelen is bekend. Het zaad wordt tegen een gaatje in de schijf gezogen en aan het einde van zijn traject losgelaten, waarna de druk verdwijnt.

John Deere voegt hier nog een rij met kleine borsteltjes aan toe om dubbele te voorkomen. Ten opzichte van een strijker heeft zo’n borstel geen fine-tuning nodig. De echte vernieuwing volgt hierna. Een borstelband begeleidt het zaad tot onderin de zaaivoor, wat wegrollen en stuiteren moet voorkomen. De band legt het zaad naar achteren weg, waarna het verder niet meer wordt tegengehouden.

Zowel de zaaischijf als borstelband worden elektrisch aangedreven met een borstelloze elektromotor. Volgens Deere vergen die geen onderhoud en is de levensduur zeer lang. Dit houdt in dat ieder element via gps is af te sluiten. Het aanpassen van de zaaiafstand doe je elektronisch vanuit de cabine. De twee elektromotoren zijn gesynchroniseerd. Een sensor in het element monitort ieder zaadje voor het in de grond verdwijnt. Op de Seedstar HP bedieningsmonitor wordt constant de zaaiafstand, populatie en accuratie weergegeven.

Met de ExactEmerge zaaimachine mikt Deere vooral op zeer grote boeren in Noord-Amerika. Bedrijven in het noorden van de Verenigde Staten en Canada hebben slechts enkele dagen om onder optimale omstandigheden te zaaien. Zij hebben veel baat bij meer capaciteit.

Er is één getrokken model leverbaar, met 25 elementen. De rijafstand is 15, 20 of 30 inch. Wat overeenkomt met 37,5, 50, of 75 cm. De traditionele MaxEmerge zaaimachine blijft ook leverbaar. Boeren die de nieuwe machine willen aanschaffen kunnen zich op een wachtlijst inschrijven. De ExactEmerge wordt namelijk pas in 2015 geleverd. Ze kunnen dan eerst nog een grotere trekker aanschaffen. Om van 8 km/u rijsnelheid naar 12 km/u te gaan is namelijk 40 procent meer vermogen nodig en om bij 16 km/u te zaaien zelfs 80 procent.

In Europa levert Väderstad sinds een jaar de Tempo maïszaaimachine. Deze is in een getrokken of gedragen uitvoering leverbaar, met 6 of 8 elementen. Dit jaar gaan de eerste machines in Nederland lopen. Väderstad maakt gebruik van het zogenaamde ‘Gilstring’ zaaisysteem. Een elektrisch aangedreven zaaischijf verenkelt het zaad, wat vervolgens onder hoge snelheid door de zaaipijp wordt geblazen. Een rubberwiel stopt het zaad en drukt het op zijn plek in de voor. Zodoende kan worden gezaaid tot 18 km/u.

Het Duitse Amazone levert een soortgelijk systeem op hun EDX precisiezaaimachine. Ook deze is in een gedragen en getrokken uitvoering leverbaar. Hiermee kan tussen 10 en 15 km/u worden gereden, terwijl de precisie met 30 tot 50 procent wordt verbeterd, ten opzichte van een conventionele pneumatische zaaimachine, zegt Amazone. Op de EDX wordt het zaad centraal opgeslagen en verdeeld, via een grote trommel. Net als bij de Väderstad wordt het zaad onder hoge druk door een pijp geblazen. Een wiel legt het zaad stil op de grond.


Een filmpje van de werking van John Deere"s nieuwe zaaielement op de ExactEmerge precisiezaaimachine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden