Leafspot en Rooimatrechter

KIZ stimuleringsprijs voor aardappelinnovaties

28 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De vereniging KIZ, voorloper van NAK Emmeloord, rijkt op 7 maart twee stimulatieprijzen uit voor het Leafspot project van HLB (Hilbrandts laboratorium) en de rooimatrechter van akkerbouwer Bauke van der Weg. Een onafhankelijke jury beoordeelde verschillende akkerbouwinnovaties voor de prijzen.

De vakjury bestaat uit afgevaardigde van de NAK en PPO-DLO. Uiteindelijk werden de Leafspot en Rooimatrechter uitgekozen. Leafspot is een diagnosesysteem voor de ziekte Alternaria. Aardappeltelers sturen enkele blaadjes naar het laboratorium van Hilbrandts en vervolgens is binnen enkele dagen vast te stellen of het gewas beschermd moet worden. Vooral in de tweede helft van het groeiseizoen kan deze aantasting opbrengst kosten. Omdat het de aardappelteler geld bespaart doordat hij per definitie niet hoef te spuiten.

Akkerbouwer Bauke van de Weg uit Oudebiltzijl vond de Rooimatrechter uit om makkelijk en snel spijlen in de rooimat van bijvoorbeeld een aardappelrooier weer recht te maken. Met het stuk gereedschap is in twee tellen de kromme spijl weer recht te buigen.
 KIZ, de Keuringsinstituut voor zaaigranen, zaaizaaden en Pootgoed, rijkt de prijs al een decennia uit. Die werd onder meer door de Structural snarenbedpootmachine en Homburg Sensispray gewonnen. 7 maart rijkt de organisatie beide prijzen uit tijdens hun algemene ledenvergadering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden