Kijken naar grondsoort

Opbrengstmeting in aardappelen geeft inzicht

14 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De Britse akkerbouwer James Daw heeft sinds twee jaar zijn aardappelrooier met opbrengstmeting uitgerust. De verzamelde gegevens gebruikt hij vervolgens bij het poten. Vooral naar de grondsoort wordt gekeken. Daarnaast wordt ook de bemesting aangepast om een maximale opbrengst te behalen.

Daw teelt 355 hectare aardappelen in graafschap Staffordshire. Twee jaar geleden schafte het bedrijf een nieuwe zelfrijdende Grimme Tectron aardappelrooier aan. Deze werd uitgerust met een systeem voor opbrengstmeting, afkomstig van het Engelse Soil Essentials. Onder de opvoerband van de voorraadbunker zijn aan beide zijde weegcellen bevestigt. Een derde sensor registreert de hellingshoek van de elevator en houdt hier rekening mee bij de berekeningen. Het systeem draait op de computer van de rooier maar kan ook via de FMX terminal van Trimble werken, schrijft het Britse vakblad Farmers Guardian.

Daw maakt gebruik van het systeem om meer inzicht te krijgen in het feit waarom bepaalde plekken in een perceel minder opbrengst geven. Dit kan te maken hebben met de grondsoort, bemesting, vochtvoorziening of aantasting door nematoden en het aardappelcysteaaltjes. De opbrengstmetingen van aardappelen blijken zeer accuraat te zijn. ‘Bij een maaidorser wordt een gemiddelde gemeten over een werkbreedte van zeven, negen of meer meter. De aardappelrooier doet dat per werkbreedte van 3,6 meter. Hierdoor kun je probleemplekken met een grootte van drie tot vier meter registreren in plaats van tien tot twaalf meter bij de combine’, legt Jim Wilson uit, directeur van Soil Essentials.

Daw heeft de afgelopen twee jaar zijn volledige oogst gewogen. Niet alleen bij het rooien, maar ook bij het afleveren van de aardappelen is alle tarra gewogen om uiteindelijk een netto resultaat op papier te krijgen. De verzamelde gegevens zijn vervolgens gebruikt om kaarten van de grondsoorten samen te stellen. Soil Essentials heeft, met behulp van deze gegevens, vervolgens de elektrische geleidbaarheid van de grond getest. Met behulp van de resultaten zijn taakkaarten voor de aardappelpootmachine gemaakt. Daw poot met een GB 215 snarenbedpootmachine van Grimme. Deze wordt via een CCI Isobus terminal aangestuurd. Met de machine is het mogelijk de pootafstand en de kunstmest afgifte te variëren. Daw vind het nog te vroeg iets te zeggen over besparingen. Wel is gebleken dat, bij de variabele fosfaatbemesting, een variatie van 0 tot 350 kilo per hectare werd toegepast, afhankelijk van de bodemomstandigheden.

Soil Essentials werkt in Groot-Brittannië samen met Grimme maar levert de techniek ook los voor andere merken rooiers. Telers kunnen deze zelf monteren. Ook in Nederland draait het systeem inmiddels. Volgens eigenaar Jim Wilson is het financieel niet haalbaar om aardappelen te telen op grond die minder dan 25 ton per hectare oplevert. Door deze gebieden in kaart te brengen kun je ze vervolgens beter niet poten, meent hij.

Daw vind het nog te vroeg harde conclusies te trekken uit zijn praktijkervaringen. ‘Momenteel geeft de data ons alleen maar meer vragen en geen antwoorden. Misschien nemen we wel de beslissing om 10 procent van de oppervlakte niet te betelen, omdat dit financieel niet gunstig is’, zegt hij. ‘De opbrengstmeting zorgt er wel voor dat we onze grond veel beter snappen.’

Soilessentials opbrengstmeting_klein.jpg
Onder de vulband van de bunker bij een Grimme rooier monteert Soil Essentials aan beide zijde een sensor die het product wegen. Een referentiesensor compenseert de hellingshoek.

Soilessentials opbrengstmeting2_klein.jpg
Op een klein kastje in de cabine is de actuele meting te zien en kun je het systeem instellen. Het plaatsspecifiek registeren van de opbrengst kan via de CCI terminal die Grimme gebruikt of een FMX terminal van Trimble.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Charel 14 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10850295/Opbrengstmeting-in-aardappelen-geeft-inzicht]Opbrengstmeting in aardappelen geeft inzicht[/url]
Een stukje dichterbij in Nederland doet van den Borne aardappelen dit ook. Maar dan op een AVR ipv een Grimme.
schoenmakers1 14 Mei 2014
zal grond met veel kluiten wel de beste grond blijken om aardappels te telen!!!
charel 14 Mei 2014
schoenmakers1 schreef:
zal grond met veel kluiten wel de beste grond blijken om aardappels te telen!!!


In het artikel staat ook dat hij bij afleveren de netto kilo's weegt. De hoeveelheid kluiten geeft dus het tarrapercentage aan op een bepaalde plek in het perceel. Bruto dus de hoogste opbrengst, maar netto zal het minder verschillen met delen van het perceel waar minder tarra meegerooid wordt.
Niels 14 Mei 2014
Charel: Van den Borne gebruikt een ander systeem ja maar dat werkt hetzelfde. Volgens mij is dat van hun nog iets uitgebreid. Dit systeem van Soil Essentials werkt ook al in Nederland op een Tectron.

Schoenmakers: In dit geval is de tarra en het andere afval (loof, stenen e.d) later gewogen en van de bruto kilo's afgetrokken, net zoals de frietfabriek dat zou doen. Wat (in Nederland) ook in de praktijk gebeurt is dat het tarra van een kipper wordt bepaald en vervolgens in de computer ingevoerd zodat hier rekening mee wordt gehouden. Je grondsoort moet dan wel redelijk egaal zijn natuurlijk voor je tarrapercentage.
schoenmakers1 14 Mei 2014
dat bedoel ik dus ook, op een bont perceel geeft het gedeelte met kluiten de hoogste opbrengst, de tarra wordt van de gehele partij genomen als ik het goed begrijp
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden