GPS-ploegen plug & play

ATH: Ploeg besturen met Isobus Topcon

12 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Tussen al het grote Massey Ferguson geweld toonde importeur Mechatrac ook een noviteit op GPS-gebied. Al langer kan Topcon, met behulp van enkele Nederlandse bedrijven, ploegbesturing leveren. Hiervoor was een aparte PLC nodig om hem aan te sturen. Het X30-systeem van Topcon is echter een Isobus-scherm. Door de ploegbesturing geschikt te maken kan deze ook op het scherm worden geprojecteerd.

Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad uit Lelystad en Dingemans Engineering bieden al veel langer een systeem voor ploegbesturing op Topcon GPS-systemen aan. Dat heet TopControl. Dit systeem is nu aangepast zodat ook het X30 scherm van Topcon hiermee overweg kan. Voorheen waren er namelijk twee kasten nodig in de cabine. Een bijkomend voordeel is dat, wanneer de ploegbreedte wordt aangepast, dit niet handmatig in het GPS-scherm hoeft te worden aangepast.

Het X30-systeem draait op Linux software open source. De bediening ervan lijkt erg op die van een tablet. Het scherm is gesplitst in maximaal drie onderdelen. Deze kun je zelf heen en weer slepen. Zo kun je ervoor kiezen om de ploegbesturing in het groot te zien, of juist de GPS-besturing zelf. Aan de interface en bediening van Topcontrol is verder niets gewijzigd.

Topcon ploegbesturing
Het X30-systeem is een Isobus-scherm. Hier is de Topcontrol ploegbesturing op het grote scherm weergegeven, en de GPS zelf klein linksboven. Je kunt dit simpelweg verslepen en zo jouw ideale scherm samenstellen.

Topcon schermen
Eveneens op de Massey Ferguson stand in Biddinghuizen waren deze twee nieuwe schermen te zien. De X14 rechts is het nieuwe instapmodel, die met een DGPS-signaal werkt maar ook RTK-GPS ondersteund. Het scherm links werd vorig jaar op de Agritechnica geïntroduceerd en zal in 2015 verkocht gaan worden. Dit is het kleinere broertje van de luxe X30, en eveneens Isobus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden