56 procent wil investeren

EU boeren investeren het liefst in machines

25 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen voorjaar ondervroeg het studiebureau van de Europese Commissie bijna 800 Europese boeren naar hun investeringsplannen. Hieruit is gebleken dat 56 procent van alle ondervraagde de komende zeven jaar investeringsplannen had. Voornamelijk wat betreft nieuwe machines en de aankoop van grond. Italiaanse boeren willen naar verhouding het minste investeren en Duitsers het meeste.

Het studiebureau van de Europese Commissie, het Joint Research Center, ondervroeg vorig voorjaar in totaal 780 agrarische bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tsjechië. Zowel akkerbouwers als veehouders en tuinders werden ondervraagd door de commissie. 56 procent van de ondervraagde gaf aan te willen investeren tot en met 2020. Dat schrijft website Vilt.

Met 40 procent staat de investering in trekkers of machines met stip op nummer één bij alle bedrijven. 21 procent wil gaan investeren in grond, 20 procent in gebouwen, 16 procent in scholing en 3 procent in productierechten. Het onderzoek leert dat des te groter het bedrijf is, des te meer investeringsplannen er zijn. Voor het onderzoek werden ondernemingen met verschillende bedrijfsgroottes ondervraagd. 28 procent zegt zich slechts op één categorie te richten.

Als antwoord op de vraag waarom de meeste kozen voor nieuwe machines wordt het vaakst genoemd dat de werkomstandigheden zo verbeteren, net als de productkwaliteit. Een verhoging van de productie en verlaging van de kostprijs wordt maar zelden als reden opgevoerd. Opvallend is dat slechts 3 procent zegt vreemd vermogen aan te spreken om te kunnen investeren in alle categorieën. Echter, het gebrek aan eigenvermogen is niet de grootste bottleneck voor investeringen. Bedrijven zijn eerder onzeker over de toekomst of zien geen reden om te veranderen.

Een kwart van de ondervraagde vertelde dat zij in de periode tussen 2008 en 2012 aanspraak op investeringssteun vanuit de overheid hebben gedaan. In 89 procent van alle gevallen werd die ook toegekend. Of dat zo was hing sterk af van de lidstaat. De meeste financiële steun werd gegeven bij de aankoop van nieuwe machines om het bedrijf te moderniseren.

Duitse en Franse bedrijven willen het liefst de komende jaren investeren. Daar gaf 76 en 67 procent van de ondervraagde aan te willen investeren. Met 28 procent staan de Italianen onderaan de lijst. De regel geldt dat hoe groter het bedrijf, des te groter de investering. Zo zijn akkerbouwers met meer dan 50 hectare grond, of veehouders met meer dan 50 stuks vee, beduidend optimistischer over hun investeren. Die worden dan vooral op het vlak van de mechanisatie gedaan. Uit het onderzoek bleek verder dat bedrijven met overheidssteun aanmerkelijk  vaker willen investeren. Vooral omdat hun inkomensrisico lager ligt en de bank eerder mee wil werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

machines
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden