Kverneland wordt oranje

Kubota showt eerste Franse trekkerserie

7 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Kubota heeft al langere tijd de ambitie om in Europa trekkers te gaan bouwen voor ‘het westen’ en hun marktaandeel flink te vergroten. Recent rolde de eerste Europese trekkers van de band in Duinkerken. Nog wel hand gebouwd, want de M7-serie is kersvers en de fabriek niet af. Tijdens de perspresentatie werd ook het Kverneland programma in de Kubota kleuren getoond. Daar mogen we ook in Europa aan gaan wennen.

De nieuwe M7-serie die Kubota recent voorstelde bestaat uit drie modellen met een viercilinder motor. Ze hebben een maximaal vermogen van 130, 150 of 170 pk en zijn leverbaar met een schakelbak of CVT-transmissie. Die komen bij ZF vandaan. Kubota gaat de trekkers bouwen in het Franse Duinkerken, waar momenteel een nieuwe fabriek wordt gebouwd. De Japanners hebben ambitieuze plannen voor de Europese markt.

In 2017 willen de Japanners 3.000 trekkers in Frankrijk bouwen

Het vermogen van de M7 komt in alle gevallen uit een 6,1 liter viercilinder Kubota-motor. Deze drijft een ZF 24x24 powershift transmissie aan, of de CVT (Continue Variabele Transmissie). Er is een standaard uitvoering en een zogenaamd premium model. Die laatste is echt voor West-Europa bedoeld, met voorasvering, cabinevering en elektrisch bediende hydrauliekventielen. Kies je voor een CVT bak, dan krijg je altijd de Premium versie. Om aan de Tier 4 Final emissie eisen te voldoen is de motor voorzien van een roetfilter en SCR-katalysator (AdBue).

In de nieuwe cabine vind je een touchscreen van zeven of twaalf inch, die bij Kverneland Mechatronics in Nieuw-Vennep vandaan komt. Hij lijkt daarom veel op hun Isomatch Tellus scherm. Optioneel zijn een Isobus versie en geïntegreerd GPS-systeem leverbaar. De GPS koopt Kubota in bij Trimble. Daar haalt ook CNH zijn systemen vandaan.

Kubota hoopt begin volgend jaar met de productie van de M7-serie te gaan beginnen. Voor 2015 ligt de lat op 1.000 gebouwde trekkers. Die productie wordt vervolgens langzaam opgeschroefd. In 2017 willen de Japanners er 3.000 per jaar bouwen. Volgens Farmers Weekly begint de prijs van een M7-131 bij 97,000 euro. De M7-171 start bij 137.000 euro. Kubota tracht met hun prijs naar eigen zeggen tien procent onder die van collega-fabrikanten te zitten.

Tijdens de presentatie van de M7-serie liet Kubota ook het complete Kverneland programma grondbewerkings- en hooibouwmachines in de eigen kleuren zien. Dit bedrijf werd in 2012 door Kubota gekocht. Vanaf volgend jaar gaat Kubota werktuigen verkopen in onder andere Duitsland en Frankrijk. Ook Groot-Brittannië zal voorzichtig volgen. Dit is afhankelijk van Kverneland’s positie in dat land. Uiteindelijk zal ook Nederland volgen, op een later tijdsstip.


De nieuwe M7-serie van Kubota bestaat uit drie modellen met een viercilinder Kubota-motor van 130, 150 of 170 pk. Ze worden gebouwd in de nieuwe Franse fabriek van het Japanse merk.


De trekker is leverbaar in een standaard versie en een premium model. Die laatste is ook met een CVT-transmissie van ZF uit te rusten. Het in Nederland gevestigde Kverneland Mechatronics ontwikkelde en leverde twee verschillende touchscreen-schermen. Optioneel zijn een Isobus-aansturing en geïntegreerde GPS.


Tijdens de presentatie in Frankrijk liet Kubota ook het Kverneland programma in hun eigen kleuren zien. De grondbewerkings- en hooibouwmachines zullen vanaf 2015 op deze manier vermarkt worden. Allereerst in Duitsland en Frankrijk. De rest van Europa volgt later.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden