CROPS project

Robot oogst eerste paprika's in de kas

8 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Al sinds 2012 werken Europese onderzoekers, onder andere van de Wageningen Universiteit, aan een plukrobot voor paprika’s. Ruim twee jaar later is het zover robot succesvol de vruchten plukt in een kas. Dat gaat nog niet heel soepel, maar het begin is er. De robot is een van de ontwikkelingen die voortkomen uit het Europese CROPS-project.

De plukrobot rijdt over een rails door de kas om paprika’s te zoeken. Heeft hij er een gevonden, dan wordt eerst een 3D-afbeelding genomen zodat de robot kan beoordelen of de vorm, grootte  en kleur voldoen aan de eisen die de teler vooraf heeft ingesteld. Zijn alle categorieën succesvol afgevinkt, dan kan het plukken beginnen.

De robotarm die het plukken verzorgt zuigt zich voorzichtig vast aan de vrucht. Vervolgens snijdt een uitklapbaar mes de steel door en wordt razendsnel een zakje uitgeklapt, onder de pluk arm. Via een slang, die nog het meeste weg heeft van een exemplaar op wasdrogers, deponeert de paprika vervolgens in een bakje.

De paprika plukrobot is een van de ontwikkelingen die zijn voortgekomen uit het CROPS-project, dat afgelopen maand werd afgesloten. Naast de plukrobot zijn ook een oogstrobot voor appels en twee verschillende robot-spuitmachines voor boomgaarden ontwikkeld.


Klik op de afbeelding om een video van de werking te bekijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden