Derde generatie

AVR geeft Puma rooier een flinke facelift

9 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen maandag heeft de Belgische machinebouwer AVR in Nederland zijn derde generatie Puma-aardappelrooiers gelanceerd. Naast een nieuwe motor zijn er meer onderdelen gewijzigd. AVR is met de Puma naar eigen zeggen marktleider op het gebied van zelfrijdende vier rijïge aardappelrooiers. Dit jaar heeft de fabrikant uit Roeselare er 34 gebouwd.

Het hart van de machine, de Varioweb-module, bleef bestaan in zijn oude vorm. Dit is een gecombineerde axiaalrollenset en egelband. Optioneel zijn dwarsgeplaatste reinigingsrollen, die de axiaalrollen vervangen. De reinigingscapaciteit wordt vanuit de cabine versteld. Het grootste nieuws is de Tier 4B Volvo motor, die 469 pk levert. Dat is flink meer dan het oude model: een 428 pk Iveco. De nieuwe motor is stiller en zuiniger. Dat is het gevolg van een lager toerental. Tijdens het rooien draait deze slechts 1.300 tpm. De rooier heeft hiermee een verhouding van 1 pk per 50 kg. In totaal weegt de machine 23,5 ton, wat volgens AVR uniek is in dit segment.

Voor aan de rooier hangt een nieuwe Rafale loofklapper. Deze is pendelend opgehangen. Het klapwerk dus niet langer beïnvloed door het bewegen van de rooimachine. Om het gewicht goed te verdelen is de bandenmaat vergroot tot 900/60 R38. Voorop liggen 300/95R52 cultuurwielen. Om de graaf- en zeefmatten niet steiler te laten worden is de graafmat daarom met zestig centimeter verlengd. Een bijkomend voordeel is de vergrootte zeefcapaciteit. Verder werden obstakels in de rooier weggenomen, zodat de productstroom ongehinderd door de machine beweegt. Zo zijn de egelband en axiaalrollenset verbreedt. AVR heeft ook de gewichtsverdeling gewijzigd. Hierdoor is de tractie verbeterd, waardoor de rooier onder natte omstandigheden langer door kan rijden.

Dit jaar lanceerde AVR een tussenmodel die, net als de Puma 3, Claas’ Vista II cabine heeft. Die beschikt over meer glasoppervlak en beenruimte. Een nieuwe joystick en snelkeuzeknop moeten de bediening gemakkelijker maken. De finetuning doe je via een touchscreen. Door de stuuruitslag te vergroten is de rooier tevens wendbaarder geworden. AVR benadrukt dat de machine geheel legaal over de weg kan rijden en dus niet de maximale breedte of as last overschrijdt.

De Puma 3 werd op maandag 6 oktober gepresenteerd in Reusel, op het akkerbouwbedrijf van de familie Van der Borne. Akkerbouwer Jacob van den Borne rijdt sinds de introductie in 2006 al met een Puma-rooier. Hij reed dit seizoen ook met de nieuwe Puma 3. Het meest opvallend aan de nieuwe rooier zijn volgens hem: Het verlaagde brandstofverbruik, een lagere bodemdruk en het gebruik van automatische functies  die de chauffeur veel werk uit handen nemen.


De Puma 3 is de derde generatie vier rijïge rooimachines van AVR uit Roeselare. Onder de motorkap ligt een 469 pk Volvo motor, die een exemplaar van Iveco vervangt. Ook de pendelende loofklapper en grotere banden zijn nieuw. Een langere zeefmat zorgt voor meer reinigingscapaciteit.


De Variweb-reinigingsmodule bleef ongewijzigd. Deze is vanuit de cabine traploos instelbaar. Je kunt kiezen uit een axiaalrollenset of crossrollenset, in combinatie met egelbanden. Zowel de axiaalset als egelband is verbreed. Dat neemt vernauwingen in de rooier weg en verhoogt de zeefcapaciteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden