ABN Amro Smart Farming

Gebrek aan financiering remt smart farming

24 Oktober 2014 - Niels van der Boom

Van 20 tot en met 24 oktober wordt in Eindhoven de Dutch Design Week georganiseerd. Tijdens deze week staat de stad bol van nieuwe technische innovaties. Op het gebied van design, maar ook van technologie. Op 23 oktober organiseerde ABN Amro een seminar Smart Farming met de boodschap: hoe ziet de landbouw eruit in 2025.

Vier sprekers gaven tijdens het Smart Farming event van ABN Amro hun visie over precisielandbouw in Nederland en het buitenland. Zowel de intensieve veehouderij als akkerbouw, mechanisatie en melkveehouderij werden besproken. Ook ZLTO gaf hun visie over dit onderwerp.

Het gebrek aan financieringsmogelijkheden zorgt ervoor dat smart farming, of slimme landbouw, in een rap tempo op dood spoor raakt in Nederland. Die conclusie kan worden getrokken na afloop van het seminar. De aanwezige ondernemers luiden daarom de noodklok. We dreigen hierdoor als land onze technologische voorsprong te verliezen. En met snel groeiende landen als China en Rusland is het uiterste noodzaak om die kennis aan te kunnen bieden. Dat heeft ermee te maken dat we in ons land op top niveau presteren. Deze kennis wordt overgedragen naar het buitenland. Maar, een omschakeling naar smart farming moet worden gemaakt om onze technologische voorsprong te behouden.

In het buitenland is financiering vaak niet het probleem, vanwege de aanwezigheid van externe investeerders. In ons land ligt dat anders. Banken, waaronder organisator ABN Amro, zijn uiterst voorzichtig met het investeren in zogeheten smart farming. Deze productgroep vorm een zeer hoog risico en, in de ontwikkelfase, een laag rendement. De bijkomstige hoge rentepercentages maken het onmogelijk om te kunnen financieren. Hiervoor ligt dus een rol weggelegd bij de overheid, die naar verwachting op korte termijn zal worden ingevuld, met behulp van organisaties zoals ZLTO.

Ondertussen zit de praktijk niet stil. Maurice Ortmans, directeur van het bedrijf Inno+, levert verwarmingssystemen voor de intensieve veehouderij. Om hun warmtekrachtkoppelingen aan de man te brengen wordt gezocht naar alternatieve manieren van financieren. Zo participeert het bedrijf bijvoorbeeld mee in het veehouderijbedrijf, samen met bijvoorbeeld een derde partij. Ook worden kortstondige leasecontracten aangeboden om projecten op de rit te zetten.

Tijdens het seminar blijkt dat deze problemen in iedere sector geldt. Of het nu gaat om de intensieve veehouderij, glastuinbouw of akkerbouw. Gé Backus, van Agrifoodconnect, noemt een praktijkvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat kwalitatief hoogwaardig voedsel herstel na operaties bij ouderen bevorderd. Echter, zowel de leverancier als het ziekenhuis willen hier niet aan bijdragen. Hier ligt een rol weggelegd voor verzekeraars, die het stokje ook niet oppakken.

Ondanks de praktische problemen omtrent financiering zijn alle sprekers het met elkaar eens. Smart Farming gaat een enorme vlucht nemen. Dat doet het onder andere met behulp van het Internet of Things, waarbij iedere apparaat met internet wordt verbonden. Hierdoor ontstaat een enorme stroom aan data. De zogenaamde big data. Door deze te laten vertalen naar praktijk oplossingen kunnen agrarisch ondernemers het productieproces verbeteren, de kwaliteit of een nieuwe markt aanboren.

Softwarebedrijven wereldwijd zijn hier zeer in geïnteresseerd. Menigeen is dan ook van mening dat naast valuta en goederen ook data in de toekomst zeer waardevol wordt. De aardolie van de toekomst. Ondernemers die zich nu de illusie maken hun waardevolle data van het agrarisch bedrijf te kunnen verkopen komen van een koude kermis thuis. Uit het seminar blijkt dat in de aanloopperiode vooral veel data kosteloos beschikbaar zal moeten worden gesteld om het balletje te laten rollen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden