Ag Leader diepteregeling

Gelijkmatig zaaien met auto-diepteregeling

31 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veel percelen bevatten een diversiteit aan grondsoorten. Binnen één perceel kunnen die sterk verschillen. Dat heeft ook zijn uitwerking op de opkomst van het zaad. Dat is onder andere te wijten aan het feit dat de zaaidiepte op bonte grond ongelijk is. Met het Hydraulic Down Force System van Ag Leader kun je de zaaimachine automatisch zijn zaaidiepte laten aanpassen afhankelijk van de grondsoort.

Met sensoren zoals bijvoorbeeld de Veris sensor is het mogelijk om de verschillende grondsoorten zeer accuraat in beeld te brengen. Vervolgens kun je deze gegevens gebruiken om bijvoorbeeld de zaaidiepte aan te passen. Deze techniek werd al toegepast bij bijvoorbeeld de zaaizaadhoeveelheid. De opkomst op lichte grond is immers beter dan op zware grond.

In Noord-Amerika is al een dergelijk systeem beschikbaar van John Deere, dat gebruik maakt van luchtbalgen om ieder element op druk te brengen. Echter, het duurt tot twintig seconde voor die zijn opgepompt. Hij kan hierdoor niet accuraat genoeg reageren. Omdat het systeem van Ag Leader gebruik maakt van hydrauliek is de reactietijd één seconde.

Het Hydraulic Down Force System (hydraulische kouterdruk systeem) bedien je via Ag Leaders Integra scherm. Hij wordt aangestuurd via Isobus, dus ook andere schermen zijn te gebruiken. Het systeem beschikt over minimaal drie en maximaal acht secties. Je kunt verschillende programma’s opslaan voor de dempers. Naast een egale zaaidiepte zorgen ze ervoor dat de elementen minder stuiteren. Omdat ze volledig in kunnen schuiven kan een element ook gemakkelijker over obstakels lopen. Een filmpje van het systeem in werking is hier te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden