Tractor queen verstevigt grip

Agco lijkt langzaam in Indiase handen te vallen

4 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het is geen vreemde zaak dat directeuren of directieleden van grote multinationals zelf aandelen kopen binnen het bedrijf waarvoor zij werken. Je hebt altijd inside informatie en laat zo zien dat je vertrouwen hebt in de onderneming. Echter, dit treintje lijkt bij full liner Agco te ontsporen. Eén directielid, de Indiase Mallika Srinivasan, probeert haar grip op het bedrijf te verstevigen.

9,5

miljoen

aandelen bezit Tafe's CEO maximaal in Agco. Die vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 665 miljoen dollar

De investeringsbereidheid van de ‘tractor koningin’ - zoals ze in thuisland India wordt genoemd - leverde op Agco’s persconferentie in Parijs de nodige vragen op. Daar schrijft Profi over. Srinivasan is CEO van machinefabrikant Tafe, de op een na grootste producent van tractoren in India.

Sinds halverwege 2011 is Srinivasan bestuurslid bij het Amerikaanse concern Agco. Het merk is eigenaar van onder andere Massey Ferguson, Fendt, Valtra en Challenger. In de loop der jaren heeft ze flink wat van haar eigen geld in aandelen gestoken. Volgens kenners bedraagt haar aandeel 8 tot 9,5 miljoen aandelen, ter waarde van ongeveer 665 miljoen US dollar.

Op Agco’s persconferentie, die tijdens de Sima show in Parijs werd gehouden, moest directeur Martin Richenhagen tekst en uitleg geven wat betreft het koopgedrag van zijn collega. Richenhagen gaf aan dat met Tafe een maximum is afgesproken. Zij mogen niet meer dan 12,5 procent van de aandelen in bezit hebben.

Ook Agco ziet brood in de aandelen. Recent werd bekend gemaakt dat een budget van 500 miljoen dollar wordt vrijgemaakt om eigen aandelen op te kopen. Naar eigen zeggen omdat dit goed is voor de lange termijn strategie en omdat aandeelhouders zo meer geld per aandeel uitgekeerd krijgen. Echter, analisten denken dat ook het koopgedrag van Srinivasan hier een rol in speelt.

De motieven van een van India’s rijkste zakenmensen zijn vaag. Agco’s cijfers over afgelopen jaar waren nu niet bepaalt fantastisch. De omzet daalde met zeven procent, tot 9,7 miljard dollar. Dat is overigens nog steeds het op een na beste resultaat ooit. Als het aan Richenhagen ligt is de omzet over twee jaar zelfs 15 miljard dollar. Een kleine kans dat dit behaald wordt.

Volgens bronnen is Srinivasan niet nauw betrokken bij het dagelijks runnen van Agco. Waarom ze dan zoveel grip wil hebben op het bedrijf roept vragen op. Een overname van Agco door Tafe lijkt het meest aannemelijk. Echter, de financiële status van de zakenvrouw is vaag.

De omzet van Tafe bedraagt ongeveer 2 miljard dollar. Het plan is om dit over drie tot vijf jaar te verhogen tot 5 miljar ddollar. Nog altijd flink minder dan bij Agco wordt gerealiseerd. Wel heeft de trekkerbouwer 25 procent van de Indiase trekkermarkt in handen. Met een jaarproductie van 170.000 stuks is Tafe de op drie na grootste trekkerfabrikant wereldwijd. Sinds 1960 produceren de Indiërs Massey Ferguson trekkers voor hun thuisland. Agco bezit daarom 23,5 procent van alle aandelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden