Data vrij beschikbaar

Universiteit hackt Isobus voor vrije informatie

27 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De term ‘hacken’ is veelgehoord vandaag de dag, en niet alleen in een negatieve context. Dat is ook precies wat mensen van de Amerikaanse Purdue University uit Indiana hebben gedaan. Zij zijn van mening dat gegevens die je Isobus trekker of machine genereert vrij toegankelijk moeten zijn. En niet via de software van een fabrikant. Daarvoor werd ‘open source’ software geschreven. Alles wat je nodig hebt is een kastje van vier tientjes en een flinke techniekknobbel.

Isoblue 'hackt' het Isobus systeem om zo de data te verzamelen. Je hebt zo geen dure apparatuur van de fabrikant meer nodig

Isoblue, zo wordt het initiatief genoemd. Sinds halverwege 2013 is het systeem operatief. Door een onbenullig ogend kastje aan te schaffen voor 45 dollar kun je gegevens vanaf de Isobus poort naar je smartphone zenden. Of het om een trekker, machine of zelfrijder gaat maakt niet uit. De initiatiefnemers eisen namelijk vrije toegang tot deze gegevens, die je als boer immers zelf maakt door op het land bezig te zijn.

Jesse Vollmar is de man achter Isoblue. ‘Boeren verdienen het om gemakkelijk bij hun eigen data te komen, zonder dat fabrikanten hiervoor allerlei barrières inbouwen’, zegt hij. ‘Met Isoblue krijg je real time alle data te zien. Gebruikers kunnen zelf software schrijven of oplossingen van andere gebruiken, omdat de techniek open source is. Dure hardware of softwarepakketen zijn overbodig. We gebruiken alleen de software die je als agrarisch ondernemer al op je PC of smartphone hebt draaien.’

Met de verzamelde data uit de Iso11783 poort hoopt Vollmar dat boeren er hun voordeel mee kunnen doen. Dit is namelijk de veelbesproken big data die je kunt analyseren, om vervolgens zaken mee op te lossen. Isoblue maakt gebruik van het open source besturingssysteem Linux. Het is zelfs mogelijk om je eigen RTK-GPS systeem te ontwikkelen, wat je slechts enkele tientallen dollars kost.

Het idee klinkt nobel en er zit een kern van waarheid in. Echter, wie heeft de kennis en kunde om daadwerkelijk ‘in te breken’ bij zijn trekker of machine besturing. Daarnaast moet je er ook nog eens flink wat tijd in steken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

IsobusIsoblue
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden