Om bomen te planten

Drone dient straks als vliegende zaaimachine

8 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaan Lauren Fletcher ziet ze bijna letterlijk vliegen. Hij heeft namelijk het idee opgevat om - met behulp van drones - bomen te gaan planten. Of liever gezegd, te gaan zaaien. Hij schat in dat per jaar 26 miljard bomen worden gekapt. Met de inzet van drones denkt hij er tot een miljard per jaar opnieuw aan te kunnen planten. Waarom vanuit de lucht? Dat is goedkoop en duurzaam.

Drones die vanuit de lucht gecoat zaad laten vallen. Zo kan heel goedkoop een boom worden geplant

Het idee bevindt zich momenteel vooral nog in het hoofd van Fletcher. Maar, serieuze stappen worden ondernomen. Momenteel is het idee een startup, waarvoor investeerders worden gezocht. Daarover schrijft Dronewatch.nl. De initatiefnemer, Lauren Fletcher, was 20 jaar werkzaam bij Nasa. Nu richt hij zich op het vraagstuk ontbossing, omdat naar schatting zo'n 15 miljard hectare bos wordt gekapt. Hij ziet hier volop mogelijkheden voor drones.

Fletcher's bedrijf, BioCarbon Engineering, is nu bezig een drone te ontwikkelen die bomen kan gaan planten. Ook moet deze de aarde af kunnen speuren om ontbossing in kaart te brengen. Door twee tot drie meter boven de grond te vliegen kan een boom worden geplant. Een gecoat zaadje, met kunstmest, wordt naar de grond toe geschoten. Hopelijk ontkiemt deze dan.

Fletcher is zich ervan bewust dat aanplanten met de hand vele malen succesvoller is. Maar, dit is sneller en goedkoper oordeelt hij. Volgens een schatting kan één drone tien zaden per minuut 'zaaien'. Wanneer twee piloten meerdere onbemande helikopters in de lucht houden kunnen ze per dag 36.000 bomen aanplanten. En dat bij een kostenreductie van 85 procent ten opzichte van handmatig planten.

De Amerikaan hoopt deze zomer een prototype van zijn zaaidrone in de lucht te hebben. Ook zoekt de onderneming samenwerking met natuurorganisaties, overheden en non-profit organisaties. In het verleden werden - bijvoorbeeld in de IJsselmeerpolders - ook vliegtuigen en helikopters ingezet voor het zaaien van riet en granen. Wie weet is dit een 2015 revival.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

droneUAVbomen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden