Voor de landbouw

Amerikanen lanceren live satellietbeelden

10 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse bedrijf Satellogic heeft misschien wel een oplossing waarmee agrarische ondernemers en bedrijven veel minder afhankelijk worden van drones of andere laagvliegende sensoren. Eind dit jaar hoopt het vijftien satellieten in de lucht te hebben die live beelden schieten. Daarmee wil het onder andere gewassen gaan monitoren.

15 nano satellieten vliegen in 90 minuten rond de aarde en schieten live beelden

Het netwerk van Satellogic bestaat uit vijftien lichtgewicht nano satellieten. Die vliegen ruim 700 kilometer boven het aardoppervlak met een snelheid van bijna 27.000 kilometer per uur. Dat is flink langzamer dat bestaande satellieten. Ze kunnen daarmee in negentig minuten tijd een rondje om de aarde vliegen. Met de vijftien satellieten kan Satellogic bijna real time beelden aanbieden van over heel de wereld. Bij de huidige satellieten duurt het vaak dagen of weken voor je de data hebt, maar bij deze exemplaren wordt de data direct verzonden.

De beelden worden in verschillende spectra opgenomen. 'Zo kunnen de satellietbeelden worden gebruikt om plantstress te detecteren of de benutting van stisktof', legt directeur Emiliano Kargieman uit op Ag Web. 'Met behulp van de data worden voorspellingen gemaakt maar, de beelden kunnen ook worden gebruikt om gewassen te monitoren. Telers kunnen kiezen voor een dagelijks of wekelijks rapport betreffende de gewasgroei, bemesting of beregening.'

De bestaande systemen blijven voor agrarische ondernemers niet altijd bruikbaar. Satellieten zijn duur, ze vliegen te snel en te hoog. De data is daardoor niet bruikbaar. Bovendien willen grote organisaties de gegevens niet altijd direct vrijgeven. Satellogic zegt hier anders mee om te springen en de kosten voor de boer te willen verlagen.

De satellieten gaan ongeveer drie jaar mee. Daarna hoopt het bedrijf weer nieuwe en verbeterde exemplaren de lucht in te sturen om bij de tijd te blijven. De eerste drie exemplaren vliegen inmiddels rond de aarde. Het bedrijf heeft een aantal contracten gesloten met bedrijven om beelden aan hun te leveren. De agrarische sector en olie industrie zijn hun eerste klanten.

Het initatief klinkt erg hoopvol, maar veel vragen blijven open. Hoe zit het met de kosten, wie heeft toegang tot deze data, hoe accuraat zijn de beelden bij bewolking en hoe staat het met de privacy? Dat live beelden gemaakt kunnen worden weten we. Het leger doet dat al jaren. Het gebruik van dergelijke satellieten zou een hoop rondvliegen met drones, vliegtuigen en helikopters kunnen schelen. De potentie is er, nu de uitvoering nog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden