Deens onderzoek op ijskap

Trekker trekt 150 ton over ijskap

2 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Gedurende een reis van acht dagen is het onderzoeksstation NEEM van 150 ton versleept over een afstand van 465 kilometer. Tijdens Pinksteren werd het onderzoeksstation van onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen verplaatst naar een nieuwe locatie. Het 150-tons onderzoekstation werd door een trekker over het landijs van Groenland versleept.

Het is voor het eerst dat een compleet onderzoeksstation verplaatst wordt, en de onderzoekers waren hier zeer tevreden over. Het onderzoeksstation werd verplaatst van noordwest Groenland naar noordoost Groenland. Het station werd gedragen door 11 sleeën. Het station bestaande uit woonruimte, werkruimtes en kantoorruimtes is 14 meter en weegt 47 ton, de slaapkamers, berging en garage waren in nog eens aparte tenten opgezet.

Op het station zijn 11 onderzoekers actief welke onderzoek doen naar de verkleining van de Groenlandse ijskap. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerking van het ‘Centrum voor ijs en klimaat’ en de universiteit van Kopenhagen.

Het station werd vervoerd door een Case IH Quadtrac crawler en werd verplaatst met een snelheid van tussen de 7 en 9 km per uur. Tijdens de verplaatsing varieerde de temperatuur tussen de -17 en -35 graden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden