6 procent sneller

TomTom van Claas bespaart tijd in het land

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Claas wil dat trekkerchauffeurs minder tijd in het veld besteden. Zo kunnen ze sneller hun werk doen, wat bovendien ook nog brandstof bespaart. Met behulp van de ‘Feldroutenoptimierung’ bespaar je gemiddeld 6 procent aan tijd, rekent de fabrikant uit Harsewinkel voor. Voor dat nobele streven ontving Claas vorige week een zilveren Agritechnica medaille.

6

procent

aan tijd bespaar je volgens Claas met de perceels routeplanner

De rijrichting voor het bewerken, spuiten en kunstmest strooien wordt meestal bepaalt vanuit ervaringen uit het verleden. Die gewoonte kan je volgens Claas letterlijk duur(der) komen te staan. Door altijd de langste zijde te nemen – wat traditioneel het vaakst wordt gedaan – ben je niet altijd het snelste af.

De veldroute optimalisatie (vrij vertaald) geeft je vooral snel inzicht in de gevolgen voor het kiezen van een andere route. Zo krijg je te zien hoe lang de werktijd is op het perceel en hoeveel de afgelegde afstand bedraagt. Gemiddeld kan dan 6 procent worden bespaart in afstand en tijd, meent het bedrijf. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van het perceel. Zo heeft het voorbeeldveld 12 hoekpunten en drie bochten.

Claas biedt het programma aan voor gebruik op de PC of mobiel via een tablet. Je kunt de uiteindelijke planning ook uitprinten. Daarnaast wordt het geïntegreerd in 365FarmNet. Het internet platform voor boeren in Duitsland. Voor alle GPS systemen die hier aan zijn gekoppeld kun je direct de perceelsgrenzen en referentielijn inladen. Vooralsnog is dat alleen bij Claas zelf mogelijk.

Volgens Claas is er naast tijd ook een kleine besparing in brandstof te behalen en wordt de bodem minder verdicht door voor de kortste route te kiezen. Voor loonbedrijven lijkt er veel voordeel in te zitten, of een teler met veel huurland. Dan moet je wel in een regio zitten met veel grillige percelen en uiteraard een ‘open mind’ voor verandering. En, zoals iedere Tomtom gebruiker zal weten hoeft de kortste route niet altijd de snelste route te zijn! Ga dus niet roekeloos af op wat de calculator berekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Claas
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
M van der Velden 11 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10865739/tomtom-van-claas-bespaart-tijd-in-het-land][/url]
Is er een navigatie voor een traktor tekoop?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden