Moeilijke tijd op komst

Werknemers en John Deere slijpen de messen

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De komende dagen en weken worden spannend voor zowel John Deere als 10.000 van haar medewerkers op de fabrieken in Iowa en Illinois. Donderdag 1 oktober loopt voor deze personeelsleden namelijk de arbeidsovereenkomst af met de grootste machinefabrikant ter wereld. Vakbond United Auto Workers (UAW) lobbyt voor een nieuwe arbeidsovereenkomst maar, met de huidige marktsituatie valt dat niet mee. De situatie is penibel.

Van 10.000 werknemers bij Deere loopt 1 oktober het contract af

John Deere kende een tumultueuze groei tussen 2010 en 2013. De 10.000 werknemers die op een nieuw contract azen zijn van mening dat zij hier te weinig van hebben geprofiteerd. Dat moet anders. Maar, Deere doet dit jaar heel wat minder zaken en voorziet voor de komende jaren een verdere daling. Een beter toekomstperspectief voor de assemblagemedewerkers die grondverzet- en landbouwmachines bouwen zit er niet in. Daarom wordt al gesproken van een flinke staking, schrijft de Desmoines Register.

Nu de belangen van Deere & Co en haar werknemers lijnrecht tegenover elkaar staan komt het woord staking aan bod. De laatste grote staking dateert van 1986. Het bedrijf ontsloeg toen 43 procent van haar personeel - ruim 27.000 man -, vanwege een diepgaande crisis binnen de agrarische sector. De werknemers staakte 5,5 maand voor het werk weer werd opgepakt. Analisten verwachten echter dat een staking geen positief effect zal hebben. Deere verkoopt minder en bouwt dus ook minder machines. De nood voor personeel is niet aanwezig.

Tussen 2010 en 2013 groeide de omzet bij het iconische groengele merk flink; tot 3,54 miljard dollar. Vorig jaar daalde de omzet met 11 procent. Dit jaar wordt verwacht dat het resultaat zelfs 43 procent afneemt. Inmiddels zijn 1.500 (tijdelijke) werknemers in Iowa en Illinois ontslagen door Deere. Het bedrijf ziet liever personeel verdwijnen dan komen, wat de werknemers in een moeilijke positie manouvreert. Verwacht wordt dat Deere niet snel toe zal geven, omdat een duur contract hun weleens duur kan komen te staan. De broeksriem moet worden aangetrokken.

Niet iedereen is overtuigt dat de werknemers en hun vakbond de hakken stevig in het zand planten. Fred Abraham , van de universiteit van Northern Iowa, schat de kans op staken in op 10 procent. ‘Ondanks stakingsfondsen is het niet mogelijk lang vol te houden. Er komt weinig geld binnen en dan kom je al snel in de problemen. Daarnaast staan de vakbond en Deere op goede voet met elkaar.’ In plaats daarvan verwachten experts dat er langdurig en moeizaam overlegd zal worden. Tot die tijd kunnen werknemers bij Deere in blijven checken onder hun oude arbeidsvoorwaarden.

Het salaris, pensioenen, baanzekerheid en een gesplitste salarisschaal voor werknemers met meer dan 18 dienstjaren zijn de belangrijkste punten. Deere zal niet snel toegeven omdat het de mensen niet hard nodig heeft. Het bevindt zich in een prima onderhandelingspositie. Dat realiseert vakbond UAW zich ook.

36

procent

neemt het netto inkomen van een Amerikaanse boer dit jaar af

Een topoogst voor sojabonen en maïs zorgt ervoor dat prijzen in de Verenigde Staten onder druk staan. Ook voor volgend jaar wordt weinig verbetering verwacht. Dat betekent weinig nieuwe trekkers, combines en werktuigen die verkocht worden. Het USDA schat in dat het netto inkomen van een boer in de VS gemiddeld met 36 procent af zal nemen dit jaar. De grootste daling sinds 1983, toen de crisisjaren hun hoogtepunt bereikte. De verkoop van nieuwe machines komt 30 procent lager uit in de VS. Vooral grote, dure machines zijn moeilijk te verkopen. Daarentegen hebben dealers meer met onderhoud te maken, omdat oudere apparatuur langer op het bedrijf blijft.

Vorige week kwam collega-fabrikant Caterpillar in het nieuws doordat het 10.000 werknemers gaat ontslaan. Daarnaast wordt 74 hectare fabrieksterrein stilgelegd. Een mogelijke oplossing voor Deere en haar werknemers kan zijn dat wordt besloten flexibel om te springen met de lonen. Stijgt de winst bij Deere, dan gaan de lonen ook omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Van Veluw 30 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10866036/Werknemers-en-John-Deere-slijpen-de-messen]Werknemers en John Deere slijpen de messen[/url]
Het komt wel weer een keer weer goed met John deere goede tijden slechte tijden.
magnum 30 September 2015
john deere is best een goede trekker, maar die serie`s met de gele

velgen moet je niet hebben
jordy 1 Oktober 2015
Als je kunt werken voor een B merk trekker mag je ook een 2e klas salaris verwachten !
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden