Amazone AmaSpot

Tot 80 procent spuitmiddel besparen met sensoren

22 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Gehele nieuw is het niet maar, voor ons Europeanen wel. Plaatsspecifiek herbicide spuiten, alleen daar waar onkruid groeit. In onder andere Australië al jaren een groot succes. Amazone ziet daar wel brood in en laat op de Agritechnica een eerste versie van AmaSpot zien. Sensoren op de boom vertellen de machine waar onkruid groeit. Alleen dat plantje krijgt de volle lading. Zo ontzie je het milieu én je portemonnee.

Eén sensor per meter stuurt vier spuitdoppen aan op 25 cm

Het systeem is in staat de afgifte per dop te variëren van 20 tot 100 procent. Ook is het mogelijk hem helemaal uit te schakelen. Sensoren op de boom – één per meter – vertellen het dopje wanneer en waar hij hoeveel moet doseren. Die GreenSense sensoren kijken met behulp van infrarood licht naar het bladgroen van de plant. Iedere sensor is verdeeld in vier ‘sectoren’. Een sector is dus 25 centimeter breed. Op die afstand zijn ook de doppen gemonteerd.

Ondanks de techniek die vereist is om ieder dopje razendsnel aan- of uit te zetten ligt de maximale rijsnelheid hoog; op 20 km/u. Het variëren in afgifte, of het in zijn geheel schakelen van de dop, gebeurt met behulp van een pulserende klep. Die schakelt tot 50 keer per seconde. Volgens Amazone beïnvloedt deze techniek de druppelgrootte niet. De dop die de Duitse fabrikant nu gebruikt is een Agrotop Turbodrop 40-03.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat een besparing van 20 tot 60 procent mogelijk is in herbicide, bij gebruik in de praktijk hier in Europa. Bij directzaaitechniek – waar glyfosaat nog onmisbaar is – loopt dat op tot 80 procent. Door flink op glyfosaat te besparen wordt het milieu minder belast. Daarnaast heeft het volgens Amazone en positief effect op drift en doe je langer met een tank, wat weer tijd en geld scheelt.

Wil je niet plaatsspecifiek spuiten dan kun je de veldspuit met Amaspot ook als reguliere veldspuit gebruiken. Het is wel mogelijk de afgifte over de volledige boombreedte te variëren wanneer dat vereist is en op bepaalde stukken juist weer snel terug naar 100 procent te schakelen.

Wat het systeem gaat kosten is nog niet bekend gemaakt. Op een spuitboom van 33 meter praat je over 33 sensoren, het dubbele aantal doppen en de elektronica er omheen. Je zal dus flink wat hectares mee moeten spuiten om die kosten snel terug te verdienen. Daarentegen heeft de techniek zich in het buitenland reeds bewezen. Naar glyfosaatgebruik wordt alsmaar strenger gekeken. Daarin kan Amaspot veel bijdragen.

Logischerwijs richt Amazone zich op de herbicidebespuiting. Daar is een grote markt voor en veel verbetering mogelijk. Maar, de techniek kan wellicht ook elders worden toegepast. Bijvoorbeeld bij een vloeibare bemesting of de loofdoding. Ook daar is veel te besparen, zo is al eerder gebleken uit onderzoek. De techniek van het afsluiten per dop kan Amazone in 2016 wel leveren op haar spuiten. Ten opzichte van 3 tot 5 meter secties gaat de nauwkeurigheid dan nog eens 3 tot 8 procent omhoog.


Iedere meter monteert Amazone een GreenSense sensor. Die meet het bladgroen van de plant. Is hij groen, dan is het onkruid en geeft een dopje hem de volle lading. Die zijn per 25 centimeter gemonteerd. Een elektrisch ventiel pulseert tot 50 keer per seconde om de afgifte oneindig te kunnen variëren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden