Spuitboekje verleden tijd

De snelle ontwikkeling van precisielandbouw

12 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Voor de moderne akkerbouwer komen steeds meer apps op de markt die de inzichten in percelen moeten vergroten en de werkzaamheden efficiënter moeten maken. Jacob van den Borne testte de Crop-R app om te kijken wat hier de meerwaarde van is.

Allereerst maakte Van den Borne zijn boerderij met alle aardappelpercelen aan op www.crop-r.com, enkele honderden percelen zijn digitaal ingelezen en zijn medewerkers zijn gekoppeld aan de boerderij zodat zij de teeltactiviteiten kunnen registreren. De Crop-R app  is op alle smartphones gedownload.

Precisielandbouw is een kwestie van het verrichten van de juiste handeling op de goede plek op het juiste moment. Apps ondersteunen de werkzaamheden door steeds meer gegevens te verzamelen en te analyseren. Met behulp van mobiele apparatuur gaat dit een stuk eenvoudiger dan met het oude spuitboekje. Ook kunnen gedetailleerde gegevens van andere gebruikers worden vergeleken. Onder de noemer precisielandbouw is op elk moment, voor elk apparaat precies vast te leggen waar hoeveel gepoot, geoogst, bemest, of gewasbeschermingsmiddel toegepast wordt. De operationele gegevens van een teelthandeling bevat gedetailleerde informatie omtrent wie, wat, waar gedaan heeft. Dit is mede te danken aan apparatuur die is uitgerust met high-tech sensors en loggers om precisiegegevens vast te leggen.

Om alle gegevens van telers te bundelen heeft Crop-R een basis infrastructuur opgezet. Crop-R is een online teeltregistratie programma waarvan de teeltinformatie in een open datanetwerk toegankelijk gemaakt kan worden voor de gehele agrarische sector. Zo kan teeltinformatie, kennis en ervaring met elkaar worden gedeeld. Met Crop-R kun je als teler op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier je teeltactiviteiten vastleggen. De gegevens worden op de akker opgeslagen in het mobiele apparaat van de teler, en zodra deze in contact staat met het internet gaan de gegevens naar de teeltregistratie van de teler, waardoor iedereen die toegang heeft tot deze boerderij de laatste stand van zaken kan inzien.
 
De gratis mobiele app van Crop-R is hier voor de Android, en hier voor Apple iOS te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden