Simpele UAV fotografeert percelen

Farm Aerial lanceert drone voor boerengebruik

6 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Steeds vaker wordt het nut van drone’s, onbemande vliegtuigjes of helicopters, door de agrarische sector erkent. Al is het maar om beelden van een perceel te bekijken of vee te tellen. Voor deze simpele taken ontwikkelde het Engelse bedrijf Farm Aerial de Observer QX1

Eerder schreven we al over het Duitse bedrijf Geo-Konzept dat ook een drone voor boerengebruik introduceerde. De Observer QX1 van het Engelse Farm Aerial is een stuk simpeler en kan alleen worden gebruikt met een foto- en videocamera. Het bedrijf levert de UAV als een complete set, inclusief tablet en software. Indien vereist krijg je er een training bij.

De Observer QX1 heeft een maximale vliegtijd van 8 tot 16 minuten. De Asus tablet wordt geleverd met het programma Pixhawk. Deze software werkt als autopiloot voor het helicoptertje. Vooraf teken je een patroon in het programma die de UAV zelf volgt. Je krijgt zo een volledig beeld van het perceel. Dit hoef je niet alleen met een tablet te doen. Voor de smartphone is er ook een app. Ook kun je een laptop gebruiken. ‘Geo fencing’ zorgt ervoor dat de UAV altijd binnen een gekozen vak in het luchtruim blijft. Mochten er problemen optreden met de GPS of accu dan vliegt hij automatisch terug naar het beginpunt.

Terwijl de drone automatisch over het veld vliegt kun je als bestuurder de focus leggen op fotografie of de video’s. Het goedkoopste model van de Observer wordt geleverd met een GoPro 3 camera. Luxere versies zijn uitgerust met een 12 of 20 megapixel Canon of Sony camera. Het monteren van een spiegelreflexcamera of andersoortige camera is helaas niet mogelijk omdat de Observer maar maximaal 400 gram de lucht in neemt.

De goedkoopste Observer QX1 kost 4.500 pond. Omgerekend is dat zo’n 5.400 euro. Naast de drone krijg je er ook een Asus Nexus 7 tablet bij, LCD monitor, GoPro 3 camera en een stevige koffer. Duurdere versies, met een betere camera, kosten tot 5.600 pond. Optioneel is de training, die 280 pond (336 euro) per sessie kost. Farm Aerial levert de trainingen en demonstraties door heel Europa.

Observer-QX1-agriculture.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden