Tablet wellicht niet interessant

Elektronica in de trekker schort aan kwaliteit

25 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Steeds meer trekkers en machines beschikken over een computer en die gaat, net als de machine, ook kapot. Het Engelse koppel David en Dawn King repareert al ruim 20 jaar elektronica voor de agrarische sector. Zij manen agrariërs zuinig om te springen met elektronica. De omgeving waarin ze werken is namelijk helemaal niet gunstig voor het spul, schrijft Farmers Weekly.

Een aantal fabrikanten beginnen momenteel de mogelijkheden van tablets te benutten. Zo wordt de iPad ingezet om een machine aan te sturen. Väderstad doet dit met hun maïszaaimachine en Bogballe met hun kunstmeststrooier. Ongetwijfeld zullen er in de toekomst meer volgen, gezien de interesse van het publiek. Naast een mooie marketingstunt biedt het ook daadwerkelijk grote voordelen ten opzichte van een dedicated terminal. Hij is onder andere flink goedkoper, gemakkelijk in de bediening en uitwisselbaar.

Als we David King mogen geloven hebben tablets, zoals de iPad, geen lang leven in de trekker. De schermen die hij binnenkrijgt ter reparatie hebben allemaal problemen met vocht, trillingen of beschadigingen. Te vaak ziet King nog dat fabrikanten zelfs inferieure kwaliteit onderdelen gebruiken voor hun elektronica, die gemakkelijk beschadigd raakt. Wanneer de apparatuur drie tot vijf jaar buiten de garantie valt begint het werk voor King. Inmiddels repareert het bedrijf zo’n 5.000 schermen per jaar, met 13 man personeel. Veel van de apparaten die King binnenkrijgt zijn tien tot vijftien jaar oud en al aan hun derde eigenaar toe. Problemen beginnen dan echt op te spelen.

Een belangrijke tak voor het bedrijf is de reparatie van youngtimers. Trekkers van 1985 of later, die al gebruik maken van een LCD scherm of ander elektronisch display. Bijvoorbeeld een Ford dashboard of de boordcomputer van een Massey Ferguson 3000 serie. Deze zijn vaak beschadigd of het soldeerwerk laat los. ‘Het vinden van onderdelen wordt steeds moeilijker’, zegt King. ‘We moeten heel de wereld afzoeken. Na zeven jaar hebben grote fabrikanten geen onderdelen meer op voorraad. Azië is dan de enige optie om nog aan oude onderdelen te komen.’

De meeste elektronische apparaten die King binnenkrijgt zijn weegsystemen van voermengwagens. Vocht is het grootste probleem. Boeren laten hun mengwagen buiten staan of zijn te enthousiast met de hogedrukreiniger. ‘Van de 1.000 schermen die we binnen krijgen zijn er 300 tot 400 aangetast door vocht’, vertelt King.

Ook elektronica in trekkers is populair, wat betreft de reparaties. Omdat ze veel worden blootgesteld aan het zonlicht wordt het plastic broos. Ook de vele trillingen eisen hun tol. Eenmaal heeft King zelfs een dashboard binnen gekregen waar een glas rode wijn voor kortsluiting had gezorgd.

Sinds 2000 is het niet meer toegestaan soldeermiddel te gebruiken met een lood toevoeging. Hierdoor gaat het soldeerwerk van een printplaat eerder scheuren. Fabrikanten moeten meer doen om hun elektronica duurzamer te maken meent hij. ‘De bedieningskast van bijvoorbeeld een zaaimachine is complex maar de gebruikte componenten zijn soms van huis-tuin-en-keuken kwaliteit. Stekkers gaan snel kapot omdat ze te dun en licht zijn. Er zou veel meer samenspraak tussen fabrikanten moeten zijn over het gebruik van de juiste bedrading.’

Ook bedieningsterminals van kunstmeststrooiers zijn populair bij het bedrijf. ‘Boeren leggen de kast vaak in de strooier tijdens de wintermaanden. Vocht en resten van kunstmest komen zo in de kast, met problemen tot het gevolg.’ Ook ziet King dat soms van te dunne bekabeling en stekkers gebruik wordt gemaakt bij strooiers die elektrisch bediend worden. De elektronica gaat zo sneller kapot dan nodig is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leonardo 25 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10846964/Elektronica-in-de-trekker-schort-aan-kwaliteit]Elektronica in de trekker schort aan kwaliteit[/url]
"Als we David King mogen geloven HEBBEN de iPads en andere tablets geen lang leven beschoren"??

Allochtoon?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden