Chaos voorkomen

Rauch eerste fabrikant in AEF Isobus database

10 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Al sinds het Isobus systeem op de markt is verschenen zijn er problemen met de compatibiliteit. Antenne A wil niet samenwerken met scherm B of machine C communiceert niet met trekker D. Omdat er nogal wat verschillende standaarden worden gehanteerd wil de overkoepelende organisatie hier graag duidelijkheid in verschaffen, met een online database. Die wordt nu eindelijk werkelijkheid.

AEF, de Agricultural Industry Electronics Foundation , is het overkoepelende orgaan  voor alle Isobus techniek. Een aantal grote fabrikant waaronder; John Deere, Claas, Agco, CNH en Kverneland nemen hieraan deel. Samen zetten ze de koers uit die met Isobus wordt bevaren en zorgen ze ervoor dat alles wel met elkaar blijft praten. Dat praten met elkaar is niet het grootste probleem. De verschillende dialecten zijn dat wel.

Een nietsvermoedende boer koopt een nieuwe veldspuit of kunstmeststrooier die geheel Isobus bediend wordt. Handig, want de trekker heeft dat ook. Zo spaar je een monitor uit. Bij installatie blijkt het plug en play echter totaal niet te werken omdat de trekker en machine met verschillende protocollen werken. Een bekend verhaal voor menigeen. Daar zal niet veel verandering in komen maar de AEF wil wel graag duidelijkheid scheppen.

De database is er al een tijdje maar zonder dat er wat gebeurde. De Axis-H EMC kunstmeststrooier van Rauch heeft nu als eerste het AEF-certificaat gekregen en staat daarmee in de database. Naast machines moet de database straks ook alle gegevens over terminals, antennes en andere accessoires erin staan. Voor eindgebruikers is de database niet toegankelijk maar voor mechanisatiebedrijven wel. Zo kan de monteur of verkoper eerst de website raadplegen om te zien of een bepaalde machine wel met de trekker ‘praat’.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

IsobusRauch
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden