Met sluipwespen

Drone grijpt ongedierte biologisch in Duitse maïs

16 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De enorme groei van het areaal snijmaïs in Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Europese maïsboorder er goed gedijt. Oplossingen zijn maar minimaal aanwezig. Agravis test daarom dit jaar een biologische bestrijdingsmethode met sluipwespen. Een UAV (drone) wordt ingezet om de eitjes van dit insect uit te zetten, zonder dat schade aan het gewas optreedt.

Onze oosterburen hebben sinds de ‘biogasboom’ steeds vaker met de maïsboorder. Die vreet gangen in het blad waardoor de plant zeer gevoelig wordt voor ziekte infecties. In het groeiseizoen legt een vlinder honderden eitjes aan de onderkant van het blad, waar de maïsboorder uitgroeit. Ondanks de naam doet het insect ook schade toe aan aardappelen, suikerbieten en hop. Uit proeven is gebleken dat de maïsboorder voor een opbrengstderving van maximaal 15 procent kan zorgen.

Naast een chemische bestrijding test Agravis dit jaar biologische bestrijdingsmethodes op hun proefbedrijf in St. Mauritz, ten oosten van Münster. Een octocopter, dat is een UAV met acht propellers, wordt gebruikt om de eitjes van sluipwespen uit te zetten in de maïs. Hiervoor is onder de UAV een bak gemonteerd waar ongeveer 2.200 eitjes inzitten. Die zijn gecoat met een mengsel van paraffine en cellulose. Voor de proef werkt Agravis samen met andere partijen, die onder andere actief zijn in biologische bestrijdingsmiddelen.

De bestrijding van de maïsboorder met sluipwespen is niet nieuw. Dit is namelijk zijn natuurlijke vijand. Voorheen moest met een portaaltrekker door de maïs worden gereden om de eitjes over het gewas te verdelen. Door drones in te zetten wordt de efficiëntie verbeterd en bovendien geen schade toegebracht aan het gewas. Binnen twee tot drie weken na de verspreiding hebben zich drie generaties sluipwespen gevormd. Die leggen hun eitjes in de eieren van de maïsboorder, waardoor ze niet meer uitkomen.

Agravis heeft inmiddels ook praktijkervaring met deze techniek. Benedictus Sprenker teelt maïs in Beckum, niet ver van de Nederlandse grens. Sinds 2008 heeft hij schade van de maïsboorder. Dit jaar is een kleine 30 hectare biologisch bestreden met het verspreiden van sluipwespen via de octocopter. Ook test Sprenker het gebruik van lichtvallen en feromonen. Vooral de UAV heeft zijn nut bewezen. Beckum: ‘De tijd om sluipwespeneitjes  uit te zetten luistert erg nauw. Dat kan soms maar enkele dagen. De hoge capaciteit van de drone heeft dan veel voordelen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden