Niels van der Boom

gras melkveebedrijf hakselen hakselaar

Opinie Niels van der Boom

Koester je loonwerker nu het nog kan

Het aantal stoppers in de agrarische loonwerksector blijft gestaag doorlopen. Daarmee ontstaat regionaal soms een capaciteitstekort waarvan met name de melkveehouder dit seizoen de gevolgen kan gaan merken. Koester daarom je loonwerker. Dat hij altijd voor je klaarstaat, is geen vanzelfsprekendheid meer.
13 Maart 2024
aardappeloogst aardappelrooier

Opinie Niels van der Boom

Wie lijdt er nu meer: mens of machine?

De oogst van 2023 is voor veel agrarisch ondernemers de moeilijkste in misschien wel vijftig jaar. De alsmaar verbeterende mechanisatie zorgt ervoor dat onder bijna alle omstandigheden gewerkt kan worden, maar de chauffeur blijft cruciaal. Juist daar treedt nu zware slijtage op, zo ziet Boerenbusiness-marktanalist Niels van der Boom.
28 November 2023
trekker claas Mechanisatiebedrijf

Opinie Niels van der Boom

Wanneer knapt de mechanisatiezeepbel?

Wie de laatste twaalf maanden een offerte heeft opgevraagd voor een nieuwe trekker, oogstmachine of werktuig heeft zich waarschijnlijk achter zijn oren gekrabd. De toch al hoge prijzen zijn dit jaar in een gigantisch tempo door gestegen. Zet je dat af tegen prijzen van vijf of tien jaar terug, dan schrik je. Zolang de tweedehandsmarkt mee blijft stijgen dempt dit deels de pijn, maar wanneer knapt de mechanisatiezeepbel?
14 November 2022
duister

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Nee, dit is geen script voor een horrorfilm. Zombiebedrijven zijn een bestaand economisch fenomeen. Zijn er dan ook zombieboerderijen? Bedrijven die eigenlijk geen bestaansrecht hebben maar wel actief zijn. Om hoeveel bedrijven praten we en wat is de impact op de landbouwsector?
9 Februari 2022
supermarkt vlees

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

In Nederland zijn we al decennia verwend met bodemprijzen voor vrijwel het gehele supermarktschap. De prijzen van voedsel gaan onherroepelijk stijgen vanwege fors stijgende productiekosten voor de producent. Dat roept de vraag op: wat mag goed voedsel kosten?
14 Oktober 2021
Engeland verenigd koninkrijk

Opinie Niels van der Boom

Jeremy Clarkson doet wat Yvon Jaspers niet lukte

Het kan niemand in agrarische kringen zijn ontgaan. Voormalig TopGear-ster en 'petrolhead' Jeremy Clarkson geeft kijkers van streamingsdienst Amazon Prime gedurende 8 hilarische afleveringen een kijkje op zijn boerderij in het idyllisch Engels landschap. Wie denkt dat het om racen met trekkers en zoveel mogelijk pk's gaat, heeft het mis
2 Juli 2021

Marktflits Granen

Commodity's stoten tegen plafond aan

Alle commodity's hebben een stap teruggedaan op de termijnmarkten in Chicago en Parijs door de gunstige groeiomstandigheden van de granen. Op de spotmarkt zijn nog steeds relatief hoge prijzen te behalen, maar voor de nieuwe oogst is het afwachten.
31 Mei 2021
grond bodem

Opinie Niels van der Boom

Grond pachten op basis van een goed verhaal

Iets merkwaardigs is zichtbaar op de grondmarkt. Niet langer speelt louter het hoogste bod of de beste bankgarantie mee wanneer er pachtgronden worden uitgegeven. Een goed verhaal, daar zijn grondeigenaren gevoelig voor. Praatjes vullen dan wel geen gaatjes, maar wel de grondportefeuille.
5 April 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden