Inside: Varkensmarkt

Waarom verhoging Duitse biggenprijs uitblijft

16 April 2018 - Wouter Baan

Ondanks dat er al weken op een verhoging van de Duitse biggenprijs (Nord/West) wordt gehint, blijft de notering vooralsnog stokstijf staan. Wat blokkeert een stijging, en welke richting kiest de DCA BestPigletPrice (BPP).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In vergelijking met vorige week levert de vraag naar Nederlandse biggen weinig in. Spanje is weliswaar minder aan de markt, maar die vraag is door Duitsland overgenomen. In Duitsland is namelijk sprake van een aantrekkende vraag naar biggen. Vanuit dat oogpunt zou een verhoging van de Duitse biggenprijs een logisch gevolg zijn. Dit is door de Nord/West-commissie in de afgelopen weken ook al meermaals aangegeven in de trendmelding.

Toch maakt de biggenprijs in Duitsland vooralsnog geen aanstalten naar boven. De reden hiervan is de gelijkblijvende varkensprijs. Op de Duitse varkensmarkt rommelt het nu Tönnies en Vion al 2 weken lang een ‘Hauspreise’ hanteren. De kans dat de varkensprijzen in Duitsland op korte termijn omhoog gaan, is niet groot. Daarom weet de Duitse biggenprijs niet door te stoten, hoewel daar wel argumenten voor te vinden zijn. Duitse vleesvarkenshouders (van west tot zuid) tonen immers veel vraag naar biggen.

Stijgingsweken achter de rug
Historisch gezien zijn de weken waarin de Duitse biggenmarkt aantrok bijna achter de rug. In 2016 steeg de prijs wel richting de zomermaanden, maar toen was er sprake van een afwijkend seizoenpatroon. Gezien een daling nu niet aan de orde is, moet de komende weken rekening worden gehouden met gelijkblijvende tot licht stijgende biggenprijs in Duitsland.

Historisch gezien is de kans op een aanzienlijke plus gering. 

De Spaanse biggennotering (Lleida) is de afgelopen week, voor het eerst sinds augustus 2017, met een euro gedaald tot €52 per big (á 20 kilo). Dit impliciteert de teruglopende vraag, waarover exporteurs al weken spreken. De Spaanse verlaging is geen reden voor een verlaging van de DCA BPP, omdat de biggen elders redelijk tot goed aftrek vinden.

Daarom blijft de notering staan op €49,50 per big. Uit de opgaven bij DCA-Markten blijkt dat vrijwel alle inbrengers pleiten voor onveranderd pleiten. Op de korte tot middellange termijn ligt een verlaging op de loer.

Stijging varkensprijs ver weg
Ook vanaf de varkensmarkt komen onveranderde mutaties; in navolging van de DCA Beursprijs 2.0 blijft ook de varkensprijs van Vion onveranderd. De notering blijft staan op €1,42 per kilo. De slachterij laat daarbij weten dat een verhoging ver weg is; ondanks dat iedereen in de markt daar naar snakt. De prijsstijging van de procureurs weegt niet op tegen de druk op andere onderdelen, zoals de hammen, schouders en de bacon. 

Volgens Vion hangen er relatief grote onverkochte vleesvolumes (met name hammen) boven de markt; iets wat in tijden niet is voorgekomen. Daarbij gaan de bijproducten naar China tegen veel lagere prijzen weg. 

DCA BestPigletPrice (wk 16) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€49,50 (=) €48,00 - €50,00 17 €49,24
Toelichting DCA-Markten: Deze week zijn er, in Nederland althans, weinig zaken die richting geven aan de DCA BestPigletPrice. In Spanje is de biggenmarkt gelet op de notering wel gedraaid, maar het zorgt in Nederland nog niet voor het moeten leuren met de biggen. Per saldo stemt de vraag naar biggen nog steeds tot tevredenheid nu Duitsland en Nederland een mogelijke terugloop van het biggenvolume op Spanje goed weten op te vangen. Een verlaging van de biggennotering ligt overigens op de loer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden