Nieuws Exportcijfers

Braziliaanse varkensexport naar China is booming

24 Juli 2018 - Wouter Baan

Terwijl Europese landen de afzet van varkensvlees naar China in 2018 zien slinken, boekt Brazilië juist een forse winst. In het eerste half jaar is de Braziliaanse export met 170% gestegen tot bijna 70.000 ton.

Ondanks de winst in China heeft de Braziliaanse varkensexport lastige maanden achter de rug. In de eerste 6 maanden van 2018 exporteerde Brazilië 278.300 ton varkensvlees. Dat is een daling van 18,9%, zo blijkt uit cijfers van de Braziliaanse Vereniging voor Dierlijke Eiwitten (ABPA). De opbrengsten slonken met 30,4% tot $567,2 miljoen.

Rusland heeft de grens voor Braziliaans varkensvlees per eind 2017 gesloten. Dat is een groot gemist, wantde afgelopen jaren was dat het belangrijkste afzetgebied. De Braziliaanse varkenssector probeert de exportverliezen naar Rusland nu in China te compenseren en dat lukt ten dele. Hongkong importeerde in het eerste half jaar bijna 80.000 ton varkensvlees (+12%) en is daarmee nu de belangrijkste afzetmarkt.

Handelstarieven beperkt Amerikaanse export
De groeiende afzet in China/Hongkong is enigszins opvallend. De Verenigde Staten (VS) zag de afzet daar in de eerste 5 maanden met 18% slinken tot 187.000 ton. Met name in mei kreeg de afzet een knauw. Vergeleken met dezelfde maand in 2017 daalde de afzet met 31% tot 34.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het USMEF. Deze daling is het gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Ook de Europese lidstaten realiseerden in de eerste 5 maanden van dit jaar een verlies in China. De afzet naar China slonk weliswaar beperkt (-3,5% tot 566.000 ton), maar het verlies in Hongkong was (-30,5% tot 104.000 ton) aanzienlijk groter. Daarbij was het waardeverlies in China groter dan het verlies in volume. De gederfde inkomsten naar China is een reden dat de varkensprijzen in Europa momenteel onder druk staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden