Nieuws Afrikaanse varkenspest

Vierde uitbraak in China, paniek in de markt

23 Augustus 2018 - Wouter Baan

De vierde uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China is een feit. Nadat er al diverse besmettingen in het noordoosten van het land waren geconstateerd, rukt de dierziekte nu alsmaar verder op naar het zuiden.

De Chinese autoriteiten melden donderdag 22 augustus dat er een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest is geconstateerd in de provincie Zhejiang, wat in het middenoosten van China ligt. Daarmee is deze uitbraak het verst verwijderd (ruim 2.000 kilometer) van de plek waar de ziekte begin augustus voor het eerst officieel werd vastgesteld. Bij de vierde uitbraak zijn zo’n 340 varkens dood gegaan. Dit gebeurde op 3 verschillende productielocaties, die vlak bij elkaar liggen.

Veel levend transport
Ondertussen zijn er in China al zeker 20.000 varkens geruimd. Dat het virus steeds verder oprukt naar het zuiden is niet verwonderlijk; vanuit het noorden worden veel varkens getransporteerd naar slachtlocaties in de meer zuidelijke provincies. In het land wordt nu voorzichtig geopteerd voor een landelijk vervoersverbod. Ook in Zuid-Korea heeft de overheid opgeroepen om geen varkens te vervoeren nabij de Chinese grens.

In gebieden waar Afrikaanse varkenspest is geconstateerd, zijn varkenshouders in paniek geraakt. Daarom bieden zij massaal varkens aan, om een eventuele uitbraak voor te zijn. Dit zorgt voor dalende varkensprijzen, mede omdat alle varkens in het slachthuis moeten worden gecontroleerd op de ziekte. In andere delen van het land stijgen de varkensprijzen juist. Daarmee tonen de landelijke dagprijzen een schommelend beeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden