Inside Varkens

Slachterijen zijn de verliezen beu

31 Augustus 2018 - 15 reacties

De varkensmarkt is in week 35 weinig opbeurend. De prijzen willen niet verder stijgen en de slachterijen slachten het aanbod niet weg. De uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest zou op termijn lucht kunnen bieden, maar daar is nu nog maar weinig van te merken. Wat doet dit allemaal met de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitsers waren deze week duidelijk in hun zienswijze omtrent de prijsvorming. De prijsontwikkeling van de VEZG-notering in de laatste weken leek een grens van €1,55 te hebben. Voor de Internetbeurs lag de top op €1,61 om zodoende, na 3 keer €1,60 te noteren, vrijdag 31 augustus te zakken met €0,02 naar €1,58.

Hoe laag het vertrouwen was, bleek uit het aantal verhandelde partijen. Dat lag niet hoger dan 4 van de 12 aangeboden partijen. Of de VEZG-notering woensdag 5 september iets van hun strijdvaardigheid zal moeten gaan prijsgeven is voor de een de vraag, terwijl de ander overtuigd is van een forse correctie. De verlaging met €0,02 zet wel de deur open voor een correctie en heeft dan niets te maken met teveel varkensaanbod, maar simpelweg met een slechte vleesafzet.

Handelaren bang voor domino-effect

Nederlandse situatie
Vanaf week 31 is de stijging bij Vion €0,14 geweest (van €1,39 tot €1,52), bij van Rooi €0,12 (van €1,33 tot €1,45) en Compaxo pluste met €0,14 cent (van €1,23 tot €1,37). Ten opzichte van de Nederlandse slachterijen staat de DCA Beursprijs 2.0 strak. En dat voelen met name de handelaren die daadwerkelijk op de DCA Beursprijs 2.0 varkens kopen.

Afgelopen week won het advies niet te verlagen het van hen die wel een verlaging wilden doorvoeren. De handelaren waren bang voor een domino-effect en zagen liever dat de slachterijen richting zouden geven. Dat heeft afgelopen week alleen Compaxo gedaan, middels een verlaging van €0,01. Voor week 36 zal er minimaal een correctie van min €0,02 moeten worden doorgevoerd, zo melden handelaren.

Geen verliezen meer nemen
Dat de markt onder druk staat, valt op te maken uit de signalen die de Nederlandse en Belgische slachters afgeven. Nederlandse slachters geven aan het verlies van €8 op een varken niet meer voor hun rekening te willen nemen. Door het slachtprogramma naar beneden bij te stellen wordt de druk bij handelaren opgevoerd, die als gevolg daarvan met varkens moeten schuiven.

De varkensprijs zal en moet vanuit slachtersoogpunt naar beneden en daarvoor werden deze week alle middelen in de strijd geworpen. Toch roept het de vraag op of een fikse correctie de oplossing voor het probleem is. Immers hoe instabieler de prijs, hoe inactiever de vleesinkopers zich zullen opstellen.

Wat doet DCA Beursprijs 2.0? 
Desondanks ontspringt de DCA Beursprijs 2.0 de dans naar en het maakt dat een verlaging onvermijdelijk is. Deze mutatie is een optelsom van een correctie en een verlaging. Voor de geslachte varkens komt de prijs daardoor op €1,43 en voor de levende op €1,15.

DCA Beursprijs 2.0 (week 36) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,43 (-0,04) per kilo €1,42 - €1,45 10 €1,437
Levend €1,15 (-0,03) per kilo €1,14 - €1,16 8 €1,153
Toelichting DCA-Markets: 
Dat de handelaren de varkensmarkt moeilijk kunnen in schatten, is terug te zien in de opgaven. Bijna iedereen voelt aan dat de markt op de drempel van een ander prijstijdperk staat. Echter, aanvoelen is 1, uitvoeren is 2. Net als vorige week wordt het onveranderd houden van de DCA Beursprijs 2.0 met hand en tand verdedigd. Niet altijd is duidelijk of deze handelaren ook daadwerkelijk varkens op de DCA Beursprijs 2.0 kopen, of dat er andere belangen spelen.

De handelaren die dat wel doen, gaven vorige week al aan dat de Beursprijs te strak staat en dat de pijn in de portemonnee wordt gevoeld. Zij staan een correctie plus een verlaging voor ogen. Vanuit de slachterijen wordt er volop pressie uitgeoefend op varkenshandelaren om de DCA Beurprijs 2.0 te verlagen. Om hun wens kracht bij te zetten, wordt niet al het aanbod voor de komende week opgenomen.

Om in dit veld een goede prijsindicatie neer te zetten, is lastig. Het komt niet vaak voor dat zoveel opgaven buiten de boot vallen en daardoor niet meedoen voor de middeling. Voor de geslachte varkens vielen 11 van de 21 meldingen buiten de boot en bij de levende varkens was dat 8 van de 16. Dit kleurt de huidige stand van zaken, waarbij handelaren de DCA Beursprijs 2.0 niet voorop wil laten gaan op de weg van verlagingen.

Ondanks het pittige achterhoedegevecht is een onveranderde DCA Beursprijs 2.0 onrealistisch. De neerwaartse bijstelling van vrijdag 31 augustus moet dan ook in tweeën worden geknipt, namelijk een deel correctie (€0,02) en een deel verlaging (€0,02). Waar vorige week de afronding naar boven werd bijgesteld, wordt dat deze week naar beneden gedaan. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden