Nieuws Afrikaanse varkenspest

China grijpt in en legt varkenshandel stil

3 September 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

In China stromen de meldingen van Afrikaanse varkenspest binnen. Nu de zesde uitbraak een feit is, heeft het ministerie van Landbouw in China een vervoersverbod aangekondigd in de besmette gebieden. 

De zesde uitbraak is ook geconstateerd in de provincie Anhui, wat in het oosten van China ligt. Het is niet ver van de plek waar de vijfde uitbraak is geconstateerd. Zowel in als buiten China zorgen de uitbraken voor onrust, omdat er geruchten gaan dat er, buiten de boeken om, mogelijk meer uitbraken zijn. Met een vervoersverbod probeert de Chinese overheid de golf van uitbraken tegen te gaan.

Het vervoersverbod houdt in dat varkens uit de besmette gebieden vanaf zondag 2 september niet meer vervoerd mogen worden en deze maatregel geldt ook voor varkensvlees. Daarnaast gaan de markten waarop levende varkens worden verhandeld dicht.

Varkenshandel plat
De maatregelen van het Chinese ministerie van Landbouw hebben grote gevolgen. Het betekent dat de aanvoer bij de slachterijen droogvalt, terwijl varkenshouders op hun beurt met de slachtrijpe varkens blijven zitten. In de provincie Henan, een van de belangrijkste productieregio’s, is door het vervoersverbod een varkensprop ontstaan en dat resulteert in dalende varkensprijzen. Volgens een lokale transporteur ligt de hele varkenshandel op zijn gat.

Ondertussen is de ziekte overgeslagen naar buurland Zuid-Korea. Er is weliswaar nog geen melding gemaakt van een uitbraak in de Zuid-Koreaanse varkenshouderij, maar het virus is wel gedetecteerd in geïmporteerd varkensvlees uit China. Er is een onderzoek gestart om de herkomst van de dierziekte te achterhalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jb 3 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879820/china-grijpt-in-en-legt-varkenshandel-stil][/url]
Worden bedrijfven daar ook geruimd hier in Nederland gaan ze grondig te werk pakken te gelijk de buren ook effe mee en ligt het nieuwe plan vol met regels klaar
Eddy 3 September 2018
In China graven ze een diep gat van 5 meter en gooien daar de varkens levend vanuit de vrachtwagen in en begraven ze levend met een kraan. Kijk maar op you tube, niet om aan te zien, maar daar hoor je varkens in nood en Marianne Thieme niet over. Die zijn alleen bezig geld te verdienen over de rug van de varkenshouders in Nederland.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden