Shutterstock

Inside Varkens

Vleesmarkt overvol door situatie in België

21 September 2018 - Wouter Baan

De hoop op stabiele varkensprijzen moet nog even vooruit worden geschoven. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België brengt veel spanning en een ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de stemming op de varkensmarkt (zeer) nerveus; met name in België. Het land kan het vlees inmiddels niet meer afzetten naar derde markten, terwijl de levende varkens niet worden afgenomen door de buitenlandse slachterijen. Het brengt een immens aanbodsdruk met zich mee.

De Belgische noteringen weerspiegelen de kritieke situatie. Zo daalde de notering van Danis met maar liefst €0,11 tot €0,86 per kilo (levend). De vleesnoteringen in België dalen in dezelfde orde van grootte. Ook diverse biggennoteringen kelderden deze week met meer dan €3.

Dringen om een slachthaak
De situatie in België heeft zijn weerslag op de rest van Europa. Ook in de omringende landen als Nederland en Duitsland, willen varkenshouders graag leveren. Toen Vion de notering maandag 17 september onveranderd hield, was de verwachting dat de varkensprijs mogelijk een bodem zou vinden. De situatie verslechtert echter met de dag. Zo daalde de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) op woensdag met €0,04 tot €1,40 per kilo. Ook de Nederlandse slachterijen reageerden hierop.De VEZG-notering daalde deze week met €0,04 tot €1,40 per kilo. 

Hoewel slachterijen de gebruikelijke aanvoer uit België mislopen, spreekt men over een ruim aanbod. De gematigde temperaturen maken dat de varkens op veel bedrijven snel op gewicht komen. Het aanbod van de slachtzeugen is overigens niet ruim, maar dat neemt niet weg dat de zeugenprijzen ook onder druk staan.

'Dumpverkoop op vleesmarkt'
De Europese vleesmarkt wordt verstoord door dumpverkopen uit België. Met goedkope biedingen proberen de Belgische slachterijen ruimte in de vrieshuizen te creëren. Dit verstoort de Europese markt met rode noteringen voor veel karkasonderdelen als gevolg. Buiten Europa spreken de slachterijen van stabiele volumes tegen tegenvallende prijzen.

In China is Afrikaanse varkenspest ondertussen in een achtste provincie vastgesteld. Het betreft de provincie Jilin; dit ligt in het noorden van China op de grens met Noord-Korea. Het aantal officiële uitbraken loopt nu tegen de 20. In Japan is deze week bij een wild zwijn opnieuw klassieke varkenspest vastgelegd. Daarmee staat de teller op 2.

Beursprijs daalt opnieuw
Kortom de DCA Beursprijs 2.0 verkeert in zwaar weer. De notering voor geslachte varkens daalt met €0,02 tot €1,31 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,01 en noteert voor volgende week €1,06 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden