Shutterstock

Nieuws Castratieverbod

Duitse zeugenhouderij krijgt nul op het rekest

24 September 2018 - Wouter Baan

Duitse zeugenhouders hebben vanaf 2019 definitief te dealen met het verbod op het onverdoofd castreren van biggen. De motie om dit verbod uit te stellen, is vrijdag 21 september door de Bondsraad verworpen.

De zeugenhouders zitten al langere tijd met een politiek probleem in hun maag. Vanaf 1 januari 2019 gaat er namelijk een verbod van kracht op het onverdoofd castreren van biggen. De vrees is dat de wet extra kosten met zich meebrengt, wat de concurrentiepositie van de Duitse zeugenhouderij zal verslechteren.

Geen goed alternatief
Er is in praktijk (nog) geen goed alternatief voor het verbod, terwijl er nog onderzoeken gaande zijn. Daarom pleiten Duitse zeugenhouders voor een uitstel van het verbod. Deze motie werd in de Bondsraad gesteund door de deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Beieren en Meclenburg-Vorpommern. Bij de stemming was een meerderheid tegen het uitstel; dit betekent dat de motie is verworpen en het verbod aanstaande is.

Barbara Otte-Kinast, landbouwminister van Nedersaksen, sprak van een 'harde klap' voor de zeugenhouderij. Ook de ISN (de belangenhartiger van de Duitse varkenshouders) drukte zich in die benamingen uit. De vrees is dat de wetgeving voor een versnelde uitstroom van zeugenhouders zorgt. Een logische gevolg daarvan is dat Duitse vleesvarkenshouders extra biggen uit omliggende landen (hoofdzakelijk Nederland en Denemarken) gaan importeren.

Noodtoestand
De ISN heeft de moed nog niet opgegeven. De belangenbehartiger hoopt dat het Duitse ministerie van Landbouw op de valreep de noodtoestand gaat uitroepen. Of die er daadwerkelijk komt, moet nog blijken. Zoals de kaarten nu geschud liggen, moeten Duitse zeugenhouders vanaf 2019 stoppen het met onverdoofd castreren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden