Shutterstock

Inside Varkens

Stemming op varkensmarkt blijft bedrukt

28 September 2018 - Wouter Baan

Ogenschijnlijk vertoont de varkensmarkt deze week tekenen van stabiliteit. In werkelijkheid is de situatie complexer. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gezien de onzekerheid die speelt, kan de onveranderde mutatie van de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) absoluut gezien worden als een meevaller. Aan het begin van de week werd daar namelijk geen rekening mee gehouden. Toch hangt de stabiliteit als los zand aan elkaar. De lezingen die handelaren en slachterijen over de markt houden, rijmen daarbij ook niet altijd met elkaar.

De een krijgt de varkens goed geplaatst en pleit zelfs voor een kleine verhoging. Voor een ander is het passen en meten om het aanbod weg te werken. Weer een ander moet varkens doorschuiven. 

Slachtcijfers omhoog
De statistieken wijzen uit dat het aantal slachtingen gestaag oploopt. In Nederland hingen afgelopen week 313.000 varkens aan de haken, met een gemiddeld gewicht van 95,20 kilo. Vergeleken met een jaar eerder zijn dat 4,5% meer slachtingen en een gewichtsdaling van 1 kilo. Het Duitse slachtcijfer kwam uit op 1.003.853 varkens met een gemiddeld gewicht van 97,62 kilo.

Er wordt de komende week in Duitsland een dag minder geslacht, vanwege de viering van de Dag van de Eenheid (3 oktober). Opvallend is dat handelaren, die op Duitsland georiënteerd zijn, daar niet heel veel hinder van merken. Wel wordt de kans reëel geacht dat er in Duitsland alsnog verlagingen gaan volgen. Dit ondanks dat de Internetbeurs vrijdag 28 september met €0,03 steeg tot €1,43 per kilo, waarmee de afstand met de Duitse varkensrijs (€1,40) weer wat is opgerekt.

Vleesmarkt blijft gespannen
De angst op verlagingen wordt gevoed door de situatie op de vleesmarkt. De Belgische slachthuizen bieden het vlees tegen dumpprijzen aan en dat werkt natuurlijk verstorend. Daarbij doen Duitse en Franse slachterijen er alles aan om de voorraden beperkt te houden. Een eventuele AVP-uitbraak brengt namelijk een enorme waardederving met zich mee. De uitval van een slachtdag zou de aanbodsdruk op de vleesmarkt wat kunnen dempen, al moet dat nog blijken.

DCA Beursprijs 2.0 gelijk 
Al met al pleit het gros van de inbrengers bij DCA-Markets voor een onveranderde DCA Beursprijs 2.0. Dat maakt dat de notering voor geslachte varkens blijft staan op €1,31 per kilo en de notering voor levende varkens op €1,06 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden