Shutterstock

Inside Varkens

Druk op Duitse biggenprijs blijft van kracht

15 Oktober 2018 - Wouter Baan

Vrijwel iedereen op de varkensmarkt hoopt dat de noteringen voor de varkens- en biggenmarkt spoedig een bodem vinden. Wordt die wens deze week al praktijk?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland blijft de druk op de biggenprijs (de Nord/West-notering) van kracht. Hoewel de notering van afgelopen week (€29 per big) onveranderd is, wijst de trend van deze week op een verlaging (-€1). De reden hiervoor is dat het aanbod groter is dan de vraag.

Relatief veel vleesvarkenshouders in Duitsland willen de ontwikkelingen eerst aanzien voordat ze nieuwe biggen opleggen. Die houding is tevens merkbaar in omliggende landen. Zo ondervindt de Nederlandse export van biggen er de negatief effecten van, gezien onze oosterburen de belangrijkste afnemer zijn.

Ook in Denemarken
Ook in Denemarken is dat momenteel het geval; dit blijkt uit de mutatie van de Deense biggenprijs die deze week ruim €2 moet toeleggen tot €31,50 per big (á 30 kilo, PRRS-vrij).

Het verloop van de Duitse biggenprijs in vergelijking tot vorig jaar. 

Ook de binnenlandse afzet is zwak, zo laten de handelaren weten. Van de gewenste kentering (als gevolg van een seizoensmatig krapper aanbod) is nog geen sprake. Desalniettemin blijft de DCA BestPigletPrice op €24 per big staan.

Vion: geen verdere verlaging
De bodem op de varkensmarkt komt steeds meer in zicht. Zo laat Vion de notering deze week gelijk op €1,35 per kilo. De slachterij spreekt van een ruim aanbod en oplopende slachtgewichten. Dit maakt dat de afzet op de vleesmarkt nog altijd moeizaam gaat.

Een opsteker is dat de hammen en het middenstuk (de zwaargewichten in het varkenskarkas) voor het eerst sinds weken niet verder dalen. Dit kan nog niet gezegd worden van het voorstuk en de procureurs.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden