Shutterstock

Inside Varkens

Europese varkensmarkt in grote onzekerheid

16 November 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Europese varkensmarkt bevindt zich in grote onzekerheid. De varkensprijs zou de komende 6 tot 12 maanden dan ook flink kunnen schommelen; vooral met het oog op de Europese markt, wereldmarkt en internationale handelsspanningen. Dat meldt Rabobank in haar varkensupdate over november.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Rabobank zou de prijs de komende maanden nog verder kunnen dalen, waarna deze in de loop van 2019 naar een hoog niveau kan stijgen. Het voorspellen van dit exacte moment, de hoogte en de duur is echter lastig, zo schrijft de bank.

Lage biggenprijs zorg voor zeugenhouder
De zeugenhouders in Nederland worden al maanden geconfronteerd met lage biggenprijzen. Daarbij zijn de voerkosten met ongeveer 7% gestegen. Het zorgt ervoor dat de zeugenhouderij per saldo inteert. Echter, er zijn uiteraard ook zeugenhouders die deze daling kunnen opvangen, met name doordat ze in seizoen 2016/2017 een buffer hebben opgebouwd.

Daarnaast meldt Rabobank dat de gemiddelde vleesvarkenshouder niet of nauwelijks ingeteerd is. De huidige lagere biggenprijzen compenseren namelijk de lagere vleesprijs en hogere voerprijs.

Toenemende concurrentie uit VS
Europese bedrijven ondervinden meer concurrentie van de Amerikanen op de Aziatische markt. Vooral het Amerikaanse marktaandeel naar Zuid-Korea is toegenomen: van 35% naar 40% in de eerste 8 maanden van 2018. In diezelfde periode is de Koreaanse vleesimport met 25% gestegen tot 439.000 ton.

De productie van varkensvlees in de Verenigde Staten (VS) zal volgens de Rabobank in 2018 toenemen tot meer dan 12 miljoen ton (+4%). Daarbij is de verwachting dat de stijging in de productie ook in 2019 aanhoudt, met name doordat de zeugenstapel in september flink is toegenomen. De VS had lange tijd te maken met fikse dalingen van de varkensprijs, maar de markt leeft nu weer op door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China.

Rusland blijft groeien
Een andere concurrent is Rusland. De varkensvleesproductie in dit land neemt sterk toe. De verwachting is dat deze in 2018 met 3% tot 5% groeit, om vervolgens in 2019 uit te komen op 3 miljoen ton. Daarbij zijn de 20 grootste bedrijven goed voor 62% van de productie. 

Rabobank verwacht dat de kleinere bedrijven langzaamaan zullen gaan verdwijnen, deels om Afrikaanse varkenspest uit te bannen. Rabobank zegt ook dat Rusland waarschijnlijk in korte tijd zelfvoorzienend wordt en zich meer en meer op de export zal gaan richten; daarbij wekken vooral de Aziatische en Afrikaanse markten de interesse van Rusland.

Daarnaast is ook de Braziliaanse productie van varkensvlees in het eerst half jaar van 2018 met 5% toegenomen. Echter, volgens Rabobank zal deze stijging het tweede deel van 2018 niet aanhouden. De productie zal rond de 3,7 miljoen ton uitkomen. Na het wegvallen van de Russische markt, heeft het land de export op China en Hong Kong gericht. Het resulteerde in een verdubbeling van de volumes.

China speelt belangrijke rol
De laatste tijd zijn in China veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Dit heeft de komende jaren effect op de productie in het land. Rabobank verwacht dat de varkenssector in het land zal veranderen in een geheel geïntegreerde productie, wat betekent dat miljoenen kleine backyard-farms en familiebedrijven de komende jaren verdwijnen. 

In eerste instantie zal dit voor een productiedaling zorgen, waarna de invoer flink opgeschroefd zal worden. Rabobank verwacht dat deze cijfers de volumes van 2016 zullen overtreffen. De toekomstige vraag biedt ook perspectieven. Wat daarbij lastig in te schatten is, is of de Chinese invoer alleen betrekking heeft op de vraag rondom het Chinese nieuwjaar, of dat het een voorbode is van een productiedaling.

Niemand weet echter hoe China met het aanbod vanuit de VS of Rusland om zal gaan. Naast de vraag naar varkensvlees kunnen ook de andere vleessoorten hun voordeel trekken door meer naar China te exporteren. Kortom: de veranderingen in de Chinese markt hebben zo zijn invloed op andere spelers op de wereldmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden