Shutterstock

Nieuws Varkens

Regelgeving dwarsboomt Deense biggenexport

31 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse en Poolse importeurs van Deense biggen overwegen om meer in Duitsland en Nederland in te kopen. Dit vanwege verscherpte exportregels in Denemarken.

Sinds 1 juli handhaaft de Deense overheid de logboekverplichting van de Europese Unie, waarin wordt voorgeschreven dat de reis en bestemming 48 uur van tevoren bekend moet zijn. Zelfs kleine veranderingen leiden er toe dat er 48 uur moet worden gewacht, alvorens de reis weer kan worden hervat. Dit melden Deense media. 

Uitwijken naar Nederland? 
Dit gebeurde vorige week tijdens de hitte, toen er overdag in Denemarken tijdens de reis in de schaduw beschutting werd gezocht en gewacht op lagere temperaturen. Maar een kapotte vrachtwagen of een verandering van het transportschema op het laatste moment kan ook voor problemen zorgen. Daarom overwegen Poolse en Duitse importeurs van Deense biggen om hun inkoop te verleggen naar Nederland en Duitsland. 

In Duitsland zouden de autoriteiten flexibeler zijn in het handhaven van de logboekverplichtingen bij lange afstand transport. Deense vee-exporteurs hebben inmiddels bij de Deense landbouwminister per brief hun ongenoegen kenbaar gemaakt. Enkele transporten zijn dusdanig vertraagd, dat de biggen mogelijk moeten worden afgemaakt. Dit omdat herbestemming niet meer mogelijk was. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden