Shutterstock

Inside Voer

Prijsdaling varkensbrok zet in september fors door

30 September 2020 - Jorine Cosse

De prijsdaling van varkensbrok zet deze maand door. Net als vorige maand laat de prijs van babybiggenkorrel de meest drastische daling zien. Ook de daling bij de andere brokken zijn relatief fors, zeker gezien de verwachtingen van vorige maand. Wat is de prognose voor de aankomende maanden volgens de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van babybiggenkorrel daalt als enige met €0,25 ten opzichte van vorige maand. De brokprijs komt hiermee uit op €35,45 per 100 kilo. In vergelijking met het 5-jarig gemiddelde dat in deze maand op €35,24 ligt, is dit nog altijd relatief hoog. Ook vorig jaar lag de prijs met €35,10 lager dan dit jaar. Zoals het nu lijkt wordt de prijsdaling vanaf volgende maand minder drastisch.

Dubbeltje eraf
Voor zowel de start-/overgangskorrel en de vleesvarkensbrok gaat er  €0,20, van de prijs af. Hiermee noteert de start-/overganskorrel €28,30 per 100 kilo en de vleesvarkensbrok gaat naar €24,10 per 100 kilo. Beide producten kennen, sinds de daling in mei ingezet is, een behoorlijk gelijkwaardig verloop wat betreft de afname in prijs.

Voor beide brokken geldt ook dat ze nog altijd boven hun 5-jarig gemiddelde noteren. Daarbij blijven ze ook de prijsdaling van vorig jaar te boven. Met het vooruitzicht op een komende prijsstijging, of in ieder geval afvlakking van de daling, is dat niet het beste nieuws voor de varkenshouder. Zolang de slachterijen maar blijven draaien is dit nog niet het grootste probleem. Met het oplopende aantal coronabesmettingen is het te hopen de slachterijen niet opnieuw getroffen worden en varkenshouders genoodzaakt zijn varkens langer in de stal te houden. Dit leidt tot onvoorziene voerkosten en die zijn met hoge brokprijzen niet wenselijk.

Zeugenbrokken
Ook bij de zeugenbrokken noteren we een daling in prijs. Zowel de zeugenbrok lakto als de zeugenbrok dracht gaan beide met €0,15 omlaag. Hiermee komen ze uit op respectievelijk €29,30 en €25,00 per 100 kilo brok.

Van alle brokprijzen is het toch wel de zeugenbrok dracht die het eigen 5-jarig gemiddelde flink te boven blijft. Met de huidige prijs van €25,00 per 100 kilo noteert de brok net geen hele euro hoger dan in dezelfde periode uit het 5-jarig gemiddelde. En met het vooruitzicht op de afvlakking van de prijsdaling wordt dit gat in de komende maanden naar verwachting groter. Dit heeft te maken, net als bij de andere brokken, met de prijsfluctuaties in de grondstofprijzen. Deze lijken elkaar sneller op te volgen met minder verschillen waardoor de prijs hoog aanhoudt.

Verwachting
Het ligt in de lijn der verwachting dat de prijsdaling vanaf volgende maand gestaag af gaat nemen en zelfs langzamerhand weer omgezet wordt in een prijsstijging. De Boerenbusiness Mengvoerindicator laat zien dat de prijs nu op het 10-jarig gemiddelde noteert. Voor volgende maand noteert de indicator een minimale stijging die bijna te verwaarlozen is, het prijsverloop blijft dan gelijk aan die van deze week. Daarna gaat het prijsverloop het gemiddelde voorbij, waardoor de daling uiteindelijk weer omgezet wordt in een stijging.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden