Shutterstock

Inside varkens

Rendement varkens in april onder druk

4 Mei 2021 - Stef Wissink

Het rendement in de Nederlandse varkenshouderij liet in april een daling zien ten opzichte van maart. Zowel in de vleesvarkenshouderij als op vermeerderingsbedrijven stonden de marges onder druk. Directe oorzaken zijn druk op de vleesvarkensmarkt en gestegen voerprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-Vleesvarkens Index komt in week 17 uit op een stand van 84,2 punten en noteert daarmee nog altijd beneden het 5-jarig gemiddelde van 100 punten. De DCA-Biggenindex zakte naar een stand van 120,6 en staat daarmee nog wel boven het 5-jarig gemiddelde. Beide indices lijden in april onder de sterk gestegen voerprijzen. De prijzen voor grondstoffen noteren op hoge niveaus die steeds meer vertaald worden in de mengvoerprijzen voor varkensbrok. De vleesvarkenshouderij kreeg ook te maken met druk op de varkensprijzen. In het kielzog van de lagere vleesvarkensprijzen moesten ook de biggenprijzen een stap terug doen.

Tegenwind op meerdere vlakken
De DCA-Vleesvarkens Index moest uiteindelijk 8,6 punten inleveren en noteert in week 17 op 84,2 punten. De voornaamste daling in het rendement in april is te verklaren door de daling van de varkensprijzen. De DCA Beursprijs ging uiteindelijk €0,07 per kilo terug en kwam uit op een niveau van €1,47 per kilo geslacht gewicht. Na de sterke opleving van de prijzen in februari en maart kwam de opmars daarmee vrij plots tot stilstand. De daling van de vleesvarkensprijzen was uiteindelijk sterker dan de daling van de biggenprijzen. Biggen waren in de laatste week van april €4 goedkoper en noteerde op €48,50. Daarnaast kampten vleesvarkensbedrijven met sterk gestegen voerprijzen. De LEI-prijs voor vleesvarkensbrok steeg met €0,50 naar €27,45.

De snelle stijging van de biggen- en voerprijzen sinds begin dit jaar hebben voor vleesvarkenshouders het complete herstel van de vleesvarkensprijzen tenietgedaan. De biggenprijzen noteerden in de eerste week van januari op €28. In de laatste week van april stonden de biggenprijzen op €48,50. Vleesvarkensbrok was in april bijna 8% duurder dan in januari. De DCA Beursprijs stond eind april €0,27 hoger dan bij de eerste notering in 2021.

Biggenindex zakt door goedkopere big en duur voer
Vermeerderingsbedrijven kregen in de laatste week van april last van tegenwind op de vleesvarkensmarkt. Doordat de biggenprijzen met €4 werden teruggezet kreeg het rendement een flinke knauw. De DCA Biggenindex moest na de pijlsnelle opmars in het voorjaar nu een stap terug doen. De stand zakte van 137,2 in week 13 naar 120,6 in week 17. Het rendement in de sector ligt daarmee nog wel altijd ruim boven het 5-jarig gemiddelde.

Ook de voeders voor zeugen en biggen stegen flink in prijs in april, wat het rendement verder onder druk zette.  Zowel zeugen lacto- als drachtvoeders werden €0,55 duurder in april. Babybiggenkorrel steeg €0,45 in prijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden