Klasse KI

Aangeboden door KLASSE

DanBred Duroc groeit met laagste voederconversie

20 December 2021

Nakomelingen van de DanBred Duroc hebben recent het genetisch potentieel in een Frans praktijkonderzoek bevestigd. De Durocs van DanBred blonken in het onderzoek uit in het behalen van de hoogste groei, het realiseren van de scherpste voederconversie en een goed percentage intramusculair vet.

De resultaten uit het vergelijkende Franse onderzoek maken duidelijk dat vleesvarkenshouders met DanBred-genetica de beste prestaties kunnen behalen wat betreft technisch-economische productieresultaten terwijl tegelijkertijd een smaakvol eindproduct wordt gerealiseerd. Een totaalplaatje waarbij rendement en een lekker stukje varkensvlees dus hand in hand gaan.

Vergelijkend onderzoek met Piétrain eindbeer
In het onderzoek werden de prestaties van verschillende eindberen met Duroc bloed - van drie geneticaleveranciers waaronder DanBred - vergeleken met nakomelingen van een Piétrain-eindbeer. Een flink aantal prestatie indicatoren werd in het onderzoek meegenomen: economisch relevante indicatoren als groei en voederconversie, maar ook smaak indicatoren als intramusculair vet en dripverlies.

Op de technisch-economische factoren was de DanBred Duroc daarbij met afstand de best presterende eindbeer. Op zowel groei als voederconversie presteerden deze nakomelingen beter dan concurrerende lijnen. De DanBred Duroc-vleesvarkens realiseerden een groei van 971 gram per dag in de afmestperiode. Dat was significant hoger dan de overige Duroc- en Piétrain-eindberen die tussen de 895 en 907 gram groei per dag behaalden.

Ook de resultaten betreffende voederconversie liegen er niet om. Van de onderzochte dieren behaalden nakomelingen van de DanBred Duroc de scherpste voederonversies. De DanBred Duroc had in het onderzoek tussen 0,13 kilo en 0,16 kilo minder voer per kilo groei nodig dan de overige Duroc-eindberen. Vergeleken met de Piétrain-eindbeer gebruikte de DanBred Duroc 0,07 kilo voer per kilo groei minder. Bij een groeitraject van 100 kilo in het mesthok besparen vleesvarkenshouders met DanBred Durocs dus tussen de 7 en 16 kilo voer per afgeleverd varken. Bij de huidige voerprijzen een economisch voordeel van meerdere euro's per varken.

Omdat elke Duroc-lijn met een Piétrain-lijn is vergeleken zijn er cijfers van drie groepen Piétrain-dieren bekend. Voor elk kengetal is het voor de Piétrain-lijn beste overall resultaat opgenomen in onderstaande tabel.

Beer

Groei

Voederconversie

Intramusculair vet %

Dripverlies %

DanBred Duroc

971

2.49

2.1

2.9

Duroc 2

895

2.65

3.6

6.3

Duroc 3

902

2.62

2.5

2.2

Pietrain

907

2.56

1.8

4.0

Bevestiging resultaten DanBred-berenstation
Het praktijkonderzoek werd uitgevoerd onder toezicht van IFIP, het Franse nationale en onafhankelijke onderzoeksinstituut voor de varkenshouderij. De resultaten bevestigen de cijfers die op de eigen kernfokbedrijven van DanBred in Denemarken - waar genetische vooruitgang als eerste meetbaar is - worden gerealiseerd. Uit de technische resultaten van de kernfokbedrijven blijkt bovendien dat de genetische vooruitgang de afgelopen jaren extreem snel is gegaan.

In de fokdoelen werd fors ingezet op het verbeteren van de voerefficiëntie en het verhogen van de groei. Dit betaalt zich dagelijks uit in het rendement op vleesvarkensbedrijven, zeker met de huidige hoge voerprijzen. Een overzicht van de progressie die werd geboekt op het Ki-berenteststation Bøgildgård laat zien dat de al zeer hoge groeicijfers nog verder zijn gestegen en dat de voerefficiëntie zeer sterk verbeterd is.

Groei (gram per dag)

DanBred Duroc berenteststation

2018

1241

2020

1258

   

Voederconversie

DanBred Duroc berenteststation

2018

2.06

2020

1.83

KLASSE partner DanBred: als enige zuiverlijns Deense genetica
Afnemers van KLASSE wereldwijd profiteren direct van de genetische vooruitgang die DanBred realiseert. KLASSE Ki belevert topfokbedrijven over de hele wereld. DanBred stalt daarom de best beschikbare beren in het Ki-station in Son en Rosmalen, Noord Brabant. Nederlandse en Belgische afnemers profiteren daarmee direct mee van de gerealiseerde genetische vooruitgang, zoals zichtbaar in bovenstaande tabel.

Stefan Derks, directeur van KLASSE: "Hoewel veel bedrijven 'Deense' genetica aanbieden zijn dit vaak aanbieders die op enig moment in de historie hebben besloten om op eigen voet verder te gaan. KLASSE is de enige partij in Nederland die zuivere DanBred-genetica levert waarmee ook in de toekomst de snelste genetische vooruitgang wordt geboekt. We zien dat KLASSE daardoor ook de snelste genetische vooruitgang aan klanten kan leveren. Ondernemende varkenshouders ervaren het verschil. Met een fors gestegen afzet DanBred Duroc-eindberensperma over 2021 (+21%) hebben we ons marktaandeel in een krimpende markt opnieuw sterk zien groeien."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden