Shutterstock

Nieuws Varkensexport

Mexico is het nieuwe China voor varkenssector VS

21 December 2021 - Wouter Baan

Net als Europa heeft ook de Amerikaanse varkenssector last van de Chinese vraaguitval. In tegenstelling tot de exporteurs hier heeft de VS wel een alternatieve bestemming. Buurland Mexico is namelijk het nieuwe China voor de Amerikaanse varkensexport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van de Amerikaanse vleesexportfederatie (USMEF) blijkt dat de afzet van 73.000 ton varkensvlees naar Mexico in oktober bijna 50% hoger lag dan dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste tien maanden bekeken pluste het exportvolume met 31% tot ruim 600.000 ton. De afzet uitgedrukt in geld steeg zelfs met 57% tot $1,1 miljard. Daarmee is Mexico China voorbij gestreefd als grootste afzetmarkt.

Mexico kampt met een tekort aan varkensvlees. Door toenemende welvaart neemt de consumptie snel toe, maar de productie wordt onder meer dierziektes (als PED) afgeremd. Op papier heeft Mexico een tekort van circa 600.000 ton varkensvlees dat bijna volledig uit de VS komt. Europa heeft - vanwege de afstand - een concurrentienadeel en wordt daarom door de Mexicanen niet aangeboord om het tekort aan varkensvlees in te lossen. 

Totale exportwaarde in de lift
De afzet naar China (inclusief Hongkong) heeft een behoorlijke veer gelaten en daalde van januari tot en met oktober met 41% tot 377.000 ton. Doordat China de productie zelf beter op orde heeft, is minder aanvoer nodig uit het buitenland. In Japan en Zuid-Korea boekt de VS beperkte volumegroei van respectievelijk 324.000 ton (+3%) en 132.000 ton (+5%). Per saldo verscheepte de VS 2% minder varkensvlees dan vorig jaar, het geëxporteerde volume in de eerste tien maanden lag een fractie hoger dan 2 miljoen ton. De onderliggende waarde steeg met 6% tot $5,7 miljard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden