Shutterstock

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

17 Januari 2024 - Wouter Baan

Met een nieuw en ingrijpend reorganisatieplan hoopt het management van Vion het lek op de Duitse markt boven te krijgen. Verwoede pogingen om het tij te keren werden al ondernomen, maar hadden nog niet het gewenste resultaat. Door maar liefst vier Duitse slacht- en verwerkingslocaties af te stoten, wordt diep in eigen vlees gesneden. Dit doet allereerst flink pijn, maar lucht daarna mogelijk ook op. Dat de concurrentie in de kaart wordt gespeeld, is op de (ver)koop toegenomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuws is opvallend, maar geen donderslag bij heldere hemel. In de afgelopen maanden werd in het geruchtencircuit immers al druk gespeculeerd dat Vion 'iets van plan zou zijn'. Het sluiten van de locatie in Emstek werd in oktober al concreet door Farmers Defence Force genoemd, maar Vion ontkende hardop. Waarschijnlijk om de rust in een ongetwijfeld complex reorganisatiedossier te bewaren, al verdient het niet de schoonheidsprijs. Op de achtergrond werd toen vermoedelijk al druk onderhandeld met potentiële kopers. In een markt met snel krimpende dieraantallen is het verkopen van roestvrij staal geen gemakkelijke aangelegenheid. Zeker niet aan directe concurrenten, maar andere gegadigden zijn er nu eenmaal niet. 

Uitgelekte plannen
Eind vorige week laaiden de geruchten in de markt weer op. Vion zou de slachtlocatie in Emstek gaan sluiten, zo klonk opnieuw. Er zou ook een deal in de maak zijn met Tönnies. Vragen hierover aan de woordvoering van Vion werden maandag niet adequaat instemmend beantwoord, maar ook niet direct ontkent. Maandagavond laat circuleerde een uitgelekte conceptversie van een persbericht door WhatsApp-groepen dat Vion inderdaad flinke inkrimpplannen heeft in Duitsland. Naast dat de locatie in Emstek gaat sluiten, worden ook nog eens drie locaties verkocht. Twee fabrieken aan de grote concurrent Tönnies en tevens een slachtlocatie aan de minder bekende regionale speler Uhlen. De uitgelekte plannen maakten overigens ook weer pijnlijk duidelijk dat de interne communicatie bij Vion niet waterdicht is, want vorig jaar zomer lagen de jaarcijfers ook al voor het embargo op straat.

Snijden doet pijn
De desinvesteringen op de Duitse markt staan niet op zichzelf. Vorig jaar viel ook al het doek voor twee fabrieken in Duitsland. In de jaren daarvoor waren er tevens een aantal fabriekssluitingen. Overigens ontkende topman Ronald Lotgerink vorig jaar zomer te willen vertrekken uit Duitsland. Dat zou waarschijnlijk een te grote hap uit de omzet nemen. Nu blijkt dus wel dat Vion flink gaat afschalen door overcapaciteit weg te snijden. Dit doet op korte termijn veel pijn. In 2022 werd al een last genomen van €63,5 miljoen voor de strubbelingen in Duitsland, al is niet duidelijk of in dit bedrag ook de nieuw aangekondigde reorganisatie is begroot. 

Aanknopingspunten
Op de langere termijn kan de weggesneden overcapaciteit bijdragen aan een betere winstmarge. Maar voordat Vion in Duitsland het lek daadwerkelijk weer boven krijgt, moet er waarschijnlijk nog wel veel water door de Rijn stromen. Een aanknopingspunt is dat het aantal varkens in Duitsland in november voor het eerst sinds 2020 weer licht was toegenomen. Voor het benutten van de slachtcapaciteit is dat een gunstige ontwikkeling, ook voor de andere slachters in Duitsland. Daarbij hebben Duitse slachterijen meer zicht gekregen dat China de grenzen voor Duits varkensvlees snel weer heropent, nu het exportverbod voor België afgelopen week is opgeheven. Voor Vion is het te hopen dat de Duitse activiteiten snel bijtrekken, want deze stevige reorganisatie lijkt voorlopig wel de laatste geloofwaardige kans op Duits succes. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden