Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs trekt nog aan, voorjaarspiek is dichtbij

18 Maart 2024 - Wouter Baan

De varkensprijzen zijn na een periode van verhogingen al een paar weken stabiel, maar op de biggenmarkt zijn nog steeds opwaartse prijsbeweging zichtbaar. De voorjaarsopleving is nog niet voorbij. In Nederland althans.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Duitse biggenmarkt komen de noteringen al een paar weken niet meer van hun plek. Het niveau van €85 lijkt het plafond te zijn voor de VEZG-biggenprijs, zolang de varkensprijzen niet verder stijgen. Voor Pasen lijkt dat er niet meer van te komen. Vanaf de Duitse markt komen nog steeds signalen van een krap biggenaanbod. Nederlandse handelaren spreken van goede exportmogelijkheden, zowel in Duitsland als Spanje. In Spanje zit de notering nog wel in de lift. 

Veel vraag, maar ook weerstand
Ook op de binnenlandse markt is er in het licht van het krappe biggenaanbod veel vraag, hoewel de weerstand van vleesvarkenshouders tegelijkertijd niet gering is. Toch pleiten veel handelaren voor een verdere stijging van de DCA BestPigletPrice. De voornaamste reden hiervan is om de inmiddels torenhoge toeslagen nog een beetje te kunnen beteugelen. Om zeugenhouders te verleiden om te switchen van handelaren worden royale toeslagen uitgeloofd. Wat dat aangaat is de positie van de primaire producent in de huidige krimpende markt flink verbeterd, maar de situatie zorgt onder handelaren soms voor gespannen situaties.

Recordniveau
Op basis van de opgaven stijgt de DCA BestPigletPrice deze week met €1 tot €80 per big. Dit is een recordniveau, nadat vorige week het bestaande record uit de zomer van 2023 al was geëvenaard. Normaal gesproken zal de voorjaarsopleving binnen enkele weken stoppen. Pasen valt vroeg dit jaar en door de uitval van een slachtdag zal dit een dempend effect hebben op de plaatsingsruimte. Mogelijk is dit zodoende voorlopig de laatste verhoging. Daarna is de varkensprijs weer aan zet om de hoge biggenprijzen waar te maken, maar dan moet de vleesmarkt wel de ruimte bieden. Los van de luxe onderdelen, die in aanloop naar Pasen stijgen, beweegt de vleesmarkt op dit moment nagenoeg vlak.  

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden