DCA Voer Pro Inside

Erg lage voorraad doet prijs sojabonen oplopen

28 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Waar recordoogsten aan sojabonen voor het seizoen 2015/15 worden verwacht, heeft de notering van sojabonen de weg naar boven ingezet. Dit alles heeft te maken met een bijzonder vlot lopende export in de Verenigde Staten en een extreem lage voorraad...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daardoor is de voorraad sojabonen van de vorige oogst gekrompen tot 92 miljoen bushels en dat is weer het laagste niveau sinds 1973. De vraag naar sojabonen blijft dus hoog en daar komt bij dat de boeren maar mondjesmaat extra sojabonen op de huidige prijsniveaus willen verkopen.

Zelfs nu de boeren begonnen zijn met dat wat de grootste soja-bonenoogst ooit moet gaan worden, blijkt het moeilijk te zijn om het krappe aanbod in sojabonen op basis van de oogst en voor-raad van vorig jaar om te draaien. De prijs van sojabonen loopt nu gestaag op en laat al vier weken achter elkaar een stijging zien. Dat was in dertien maanden tijd niet meer voorgekomen.

De USDA verwacht dat de oogst van sojabonen in 2014 met 17 procent stijgt naar een recordhoogte van 3,927 miljard bushels. Deze week ging opnieuw een grote verkooporder door met China en rapporteerden exporteurs voor in totaal bij 231 ton aan nieuwe verkopen. Amerika is nog altijd de grootste producent van sojabonen, China daarentegen is de grootste importeur.

De oogst is in volle gang. Inmiddels is 71 procent van de sojabonen al geoogst. Vorige week lag dat percentage op 53 procent en één jaar eerder was rond dezelfde tijd al 77 procent van de oogst binnenge-haald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden