DCA Voer Pro Inside

Vraagverschuiving stuwt sojaprijs VS

3 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De sojamarkt staat in het seizoen 2014-2015 in het teken van enorme oogsten en groeiende voorraden. Door het ruime aanbod is de prijs meerdere keren dit seizoen sterk gedaald, maar de laatste weken is er sprake van voorzichtige stijgingen. De oorzaak hiervan ligt bij een verschuiving van de vraag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van sojabonen is in week 9 weer gestaag opgelopen. Het hoogste punt kwam aan het einde van de week op 378,74 dollar per ton te liggen, wat een stijging van 3,2 procent is ten opzichte van het begin van de week. Hiermee is de notering zich steeds serieuzer aan het hestellen van de kleine dip waar in januari en de eerste weken van februari sprake van was. Nadat de notering in week 7 tot 356,05 dollar per ton was weggezakt, begon de prijsstijging.

Een belangrijke oorzaak voor de prestatie van de sojanotering van de afgelopen weken, is Brazilië. Het land is onrustig door grote stakingen van de Braziliaanse transportsector. De protesten richten zich tegen de hoge belastingen op brandstof, waardoor Braziliaanse truckers nauwelijks profiteren van de, ten opzichte van 2014, fors lagere olieprijs.

De staking zorgt vooral in Mato Grosso voor problemen. Dit is dé sojastaat van Brazilië, maar door de staking kan de recordoogst van 94,5 miljoen ton van het seizoen 2014-2015, waar het Amerikaanse ministerie van Landbouw op rekent, niet naar de havens worden getransporteerd, waardoor de Braziliaanse soja-export vertraging oploopt en buitenlandse kopers massaal afhaken.

De Braziliaanse problemen zijn echter een uikomst voor Amerikaanse soja-exporteurs en producenten, want de importeurs die orders voor Braziliaans soja afbellen, wenden zich tot de VS. Tot dusver in het seizoen 2014-2105 heeft de VS 40,58 miljoen ton soja verscheept, wat een stijging van 12,7 procent is ten opzichte van de export in dezelfde periode van het seizoen 2013-2014.

De verschuiving van de vraag van Braziliaanse soja naar Amerikaanse soja ondersteunt de prijs. Aan het einde van week 9 sloot de sojakoers op 378,74 dollar per ton, wat het hoogste niveau is sinds week 2. Ook de olieprijs helft de sojamarkt een handje, wat de prijs van het zwarte goud is de laatste weken voorzichtig aan het stijgen. Hoewel de sojamarkt nog altijd onder druk staat van de wereldwijd grote voorraden en de hoge productie in de VS, Brazilië en Argentinië, ziet het ernaar uit dat de notering de komende tijd het huidige niveau vast weet te houden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden