DCA Voer Pro Inside

Aanbodstoename drukt stoomschillenprijs

3 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor brij- en bijvoeders staat in week 10 volledig in het teken van aardappelproducten. De prijzen van veel verschillende producten zijn verlaagd, waaronder de notering van aardappelstoomschillen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DuynieBeuker verlaagt de prijs van aardappelstoomschillen met de 0,10 euro waardoor de notering op 1,70 euro komt in week 10. De verlaging zat er al een tijdje aan te komen, want de afgelopen weken werden de geluiden dat het aanbod aan het toenemen was steeds sterker en in week 10 leidt dit dus tot een prijsdaling. Helemaal ongebruikelijk is het toenemende aardappelstoomschillenaanbod niet. In deze tijd van het jaar neemt de kwaliteit van het opgeslagen product af waardoor dikker moet worden geschild.

De aardappelstoomschillenprijs staat echter niet alleen onder invloed van het aanbod, maar ook van de vraag. De notering staat relatief hoog ten opzichte van de grondstofprijzen.

Door de prijs van aardappelstoomschillen aan te passen, neemt ook de druk op aardappelzetmeel DA toe en DuynieBeuker verlaagt de prijs van dit product dan ook met 0,10 euro waardoor de notering naar 1,90 tot 2,00 euro per procent droge stof daalt.

Naast de aardappelproducten, verlaagt DuynieBeuker verder nog de prijs van maïsvoermeel vetrijk. Dit product daalt in week 10 met vijf euro verlaagd. De prijs komt hierdoor op 165 tot 170 euro per ton. De reden voor de verlaging is de sterk gedaalde prijs van maïs op de Matif. Aan de termijnbeurs van Parijs sloot de maïsprijs maandag 2 maart op 148,25 euro per ton. In week 7 stond de notering nog op 155,50 euro per ton.

Hoewel er verder geen prijswijzigingen plaatsvinden in week 10, kijken aanbieders en afnemers van brij- en bijvoerproducten vol spanning uit naar de komende weken. De fabriek waar vandaan tarwegistconcentraat ProtiWanze afkomstig is, ligt in week 11, 12 en 13 stil wegens onderhoudswerkzaamheden. Aanbieders hebben op de geplande werkzaamheden voorgesorteerd door voorraden aan te leggen en verwachten de komende weken zonder problemen te kunnen overbruggen, maar dit hangt wel af van hoe snel de fabriek weer draait. 

Hedimol is in week 10 wel weer normaal beschikbaar, terwijl deze fabriek twee weken geleden juist stil heeft gelegen voor onderhoudswerkzaamheden. De tarwezetmeelmarkt neigt naar een lichte krapte, door een iets grotere vraag dan het aanbod.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden