Ondanks lage grondstoffenmarkt

Dalende trend in prijzen varkensbrok ten einde

29 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Door de sterke dalingen van voergrondstofprijzen is in mei een einde gekomen aan de stijgende trend van de varkensbrokprijzen. Een daling is echter een brug te ver, zo blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut.

De varkensbrokprijzen zijn vijf maanden op rij gestegen, maar aan deze trend komt in mei een einde. De prijs van vleesvarkensbrok blijft namelijk staan op 24,85 euro per 100 kilo. Met 24,35 en 28,75 euro per 100 kilo zijn voor zeugenbrok dracht en zeugenbrok lakto ook geen wijzigingen doorgevoerd. Daarnaast blijven ook de noteringen babybiggenkorrel en start/overgangskorrel staan op respectievelijk 35,10 en 28,50 euro per 100 kilo.

De oorzaak van de stabilisatie ligt bij de grondstoffenmarkten. Aan de Matif, de termijnbeurs van Parijs, is de tarweprijs als sinds week 14 al gestaag aan het dalen en ook in mei zette de neerwaartse beweging door. Omdat het enige tijd duurt voordat lagere grondstofprijzen zijn doorberekend in de brokprijzen, zijn de lagere grondstofnotering pas in mei terug te zien in de brokprijzen.  

Hoewel het positief is dat de mengvoerprijzen zijn gestabiliseerd, is het de vraag in hoeverre de noteringen de komende maanden ruimte krijgen om te dalen. Afgaande op de grondstoffennoteringen is er voldoende ruimte voor verlagingen van de brokprijzen. De tarweprijs dook in mei aan de Matif naar 152,25 euro per ton, wat een benadering was van week 39, toen de prijs op het laagste niveau in jaren stond. De tarweprijs herpakte zich echter ook weer vrij snel. In week 21 noteerde tarwe aan de Matif alweer 185 euro per ton. Wel zakte de notering daarna weer gestaag weg tot 178,75 euro per ton. Met uitzondering van de enorme uitschieter in week 20, kende de tarwenotering in de VS een vergelijkbaar verloop.

Naast tarwe, staan ook de prijzen van maïs en soja onder druk. De prijzen van beide grondstoffen zijn de laatste maanden gestaag aan het dalen en in de VS bevindt de maïsprijs zich een niveau dat voor het laatst is gezien in oktober 2014. De sojanotering daalde in week 22 eveneens naar het laagste punt sinds oktober 2014.

Gezien de grondstoffennotering hebben de varkensbrokprijzen nog ruimte om te dalen en de verwachting is dat dit ook gaat gebeuren, maar de verlagingen kunnen wel worden afgeremd door wisselkoerseffecten. Met uitzondering van tarwe is de EU importeur van maïs en soja. Door de sterk gedaalde eurokoers, is de import van deze producten duurder en dit kan de daling van de brokprijzen beperken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

De rek is uit de daling van mengvoerprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden