DCA Voer Pro Inside

Dure grondstoffen porren brijvoermarkt op

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor brij- en bijvoeders staat aan de vooravond van wijzigingen in de markt. Gedreven door de gestegen grondstoffenmarkten en een op termijn krimpend aanbod van een aantal producten, is het denkbaar dat de rustige markt van nu er binnen afzienbare tijd heel anders blij ligt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van verse producten van de aardappelverwerkers lopen al enige weken terug, maar met de sluiting van de fabrieken zal dat echt duidelijk merkbaar worden. Dat heeft zijn weerslag op aardappelstoomschillen, aardappelzetmeel en –puree. Op dit moment loopt de markt van aardappelstoomschillen nog redelijk door, maar de fabrieksluitingen komen op ons af nu we richting de vakantieperiode gaan. Frites is nu nog netjes gedekt, maar het zou nog wel eens vechten kunnen worden om de beschikbaarheid. Maandag ging dan ook de prijs omhoog; plus 10 cent voor aardappelstoomschillen. Deze kosten nu zo’n 1,60 euro per procent droge stof. De prijs voor aardappelsnippers ligt nu op 43 euro per ton.

Wat betreft zuivelproducten is het de vraag hoelang de aanbieders de prijs van weiproducten nog in stand kunnen houden. Kaaswei is nu nog redelijk in balans en net als andere zuivelproducten stabiel in prijs. Door het verwachte structureel grotere volume op de zuivelmarkt en daarmee ook een toename van weiproducten, is de prijs wellicht op de langere termijn niet vol te houden.

Producten waar nog meer dan voldoende aanbod is, zijn biergist en bierbostel. Het lijkt erop dat deze productgroep stabiel in prijs blijft nadat deze onlangs is gezakt. De gang zit er goed in, mede door de groeiende vraag. Bier wordt volop gebrouwen. Er is dan ook meer dan voldoende aanbod van biergist en bierbostel. Biergist zit op 4,30 euro per procent droge stof.
Ondanks dat in dit segment geen grote veranderingen te verwachten zijn, zit er over hele linie toch wel een mogelijke prijsstijging in de lucht. Dat zou betekenen dat het voor veehouders zaak is op tijd te schakelen. Immers, nu is het aanbod nog even aan de wat royalere kant.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden