Brutowinst daalt

DSM boekt meer omzet met diervoeding

4 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

DSM heeft in het tweede kwartaal meer omzet weten te boeken met diervoeding. De brutowinst van de voedingsafdeling, waar diervoeding een onderdeel van is, daalde echter in het tweede kwartaal. 

10

procent

meer omzet boekte DSM met diervoeding

De diervoedingsafdeling van DSM boekte in het tweede kwartaal een omzet van 571 miljoen euro. Dit is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014. Hoewel DSM in een verklaring schrijft dat de premixtak goed presteerde in het tweede kwartaal, had de omzet groter kunnen uitvallen. Door een brand in de haven van de Braziliaanse stand Santos raakte een fabriek van Tortuga, een belangrijke leverancier, beschadigd. Hierdoor verloor DSM 15 miljoen euro aan omzet. Zonder de brand was de organische groei op vijf procent uitgekomen, twee procentpunten hoger dan de uiteindelijke organische groei.

Naast de brand, ondervond DSM ook hinder van de dalende prijzen van vitamine E. Mede door groei van de Chinese productie, zijn de prijzen van vitamines met meer dan 30 procent gedaald.

De gedaalde vitamineprijzen zijn echter goedgemaakt door prijsstijgingen van andere ingrediënten. Een sunstantieel deel van deze andere ingrediënten wordt door DSM zelf geproduceerd waardoor DSM niet wist te voorkomen dat de ebitda, het bedrijfsresultaat voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill, van de voedingsafdeling daalde. Over het tweede kwartaal boekte de voedingstak een ebitda van 208 miljoen euro. Dit is een daling van zes procent ten opzichte van 2014. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden